Másodszor készítettem már aszalt meggyet aszalógépben ezzel a módszerrel. Megosztom veletek a tapasztalataimat:
- A meggyszemeket leszárazom, kiválogatom, megmosom.
- Miután megszáradtak, egészben, magozás nélkül teszem az aszalógép tálcáiba.
- Az enyém egy öttálcás gép, és kb. olyan 3-5 kg meggy fér bele. Ennél nyilván sokkal kevesebbet nyom majd a végeredmény, de abszolút megéri dolgozni vele.
- 30 fokra állítom az aszalót, maximum 40-re, mert az a lényeg, hogy a növényi enzimeket ne pusztítsuk el a magas hőmérséklettel.
- Így lassabban készül el az aszalvány, de sokkal egészségesebb, ízletesebb.
- Nekem így 3 teljes napra van szükségem ahhoz, hogy teljesen megaszalódjon a meggy. A gép éjjel-nappal megy. Ha valakit zavar a zúgás, éjszakára érdemes egy használaton kívüli szobába vinni, és rácsukni az ajtót. Nem kell aggódni, nem fogyaszt túl sokat!
- Félidőben érdemes kimagvalni csak, így kevésbé macerás, és már nem is csepeg a meggylé, ami szintén fontos szempont.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése