2015. szeptember 28., hétfő

Apa ma mit főzöl vacsira? - Spángolodos húsos tekercs

Már sokszor leírtam ezt a receptet de minden héten kapunk kérdéseket az egyedül otthon hagyott apukáktól hogy mi legyen a "zöldekkel". Hát most "apukásítottam " a zöldséges tekercset és húúúúsos tekercsé avanzsáltam :D

Mindjárt csütörtök, helyet kell adni az új zöldségeknek a hűtőben... egyszóval nincs mese,  ideje végeznünk a spángolddal, pak choi-al és egyéb leveles zöldekkel melyek esetleg az asszony távollétében felhalmozódtak :)




Ezt az ételt könnyen elkészíthetik a ház urai is, mivel mindössze ezekre van szükség:
  • 1 készen vásárolt bolti levelestésztára,
    a megkenéséhez 1 tojásra
  • 1 csokor párolt spángoldra (állandóspenót a becsületes neve)
  • 1 kis marék füstölt szalonnára vagy 1 kanál zsírra
  • 3 gerezd fokhagymára
  • 2 tojásra
  • 1 kis marék zsemlemorzsára
  •  fél csokor petrezselyemre
  • (én most egy csirkemájat is belevágtam ez opcionális de jót tesz neki :) )
  • 1 kis (1/4 kg vagy 1/2 kg attól függ mennyire szeretnénk húsosra) darálthúsból készített pörköltre van szükség hozzá.
3 érv hogy miért próbálják ki az apukák:
  1. a kész tésztával időt spórolunk és mégis olyan professzionálisnak tűnünk :)
  2. a spángold egészséges így az asszony hazatértével jó pontot kapunk hogy a gyermekeket megfelelően egészségesen tápláltuk a távollétében is és nem ment tönkre a drága biozöldség sem...mellesleg nem kell kikanalazni az elszomorodott leveleket egy hét múlva a hűtő aljából ami igen csak rossz érzés. 
  3. a pörkölt husi pedig biztosítja hogy (spángold ide vagy oda) a tekercs biztosan elfogyjon mire anyu hazaér :) és hát pörköltöt minden vagány  férfi tud készíteni :D
Leírás:
  1. a levelestésztát kihajtogatom és sütőpapírostól a tepsire helyezem.
  2. Füstölt mangalica  szalonnát kockára vágok és megpirítom, majd az alaposan megmosott  és felvágott spángoldot megpárolom rajta. 3-4 cikk fokhagymát nyomok rá, pici só, bors, petrezselyemzöld (ettől nagyon tuti lesz).
  3. Zsíron hagymát pirítok és pirospaprikával, darálthússal egy kis pörköltöt rittyentek amit a párolt spángoldhoz keverek. Ha túl nedves a töltelék akkor ki fog folyni, ezért 2 tojást és egy marék zsemlemorzsát keverek bele (így már tuti megköt ;) ) (ami most extra volt a töltelékben nálam, az egy kis kockára vágott pirított csirkemáj, de el hagyható :) )
  4. Míg kihűl a töltelék addig melegszik a sütő 190 fokra kb.
  5. A hideg cuccost a tészta szélére kanalazom majd papírostól áthajtom ( majd a papírt visszahúzom természetesen :) ) a végeket betűröm, megkenem egy felver tojással és ha a vágódeszkán még árválkodik egy egy levél azt rásimítom a tetejére.
Forrás: Kiss-Kovács Orsolya
A kész tekercs

Még sütés előtt

1 megjegyzés:

  1. Elkészítettem a tekercset, és nagyon finom lett! Én pulyka daráltból készítettem, a családomnak is nagyon ízlett!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés