2013. október 17., csütörtök

A BATÁTA

Krumpli, csak édes?
A batáta, más néven édesburgonya nálunk viszonylag ritkán kerül az asztalra, a világ más tájain, például Afrikában, Ázsia és Amerika trópusi, szubtrópusi vidékein viszont a mindennapi étkezések része, egész évben kapható, kedvelt zöldség. A burgonyához azonban legfeljebb külsőben hasonlít egy kicsit, de biológiailag is más nemzetséghez tartozik, és az íze is egészen más - édes, krémes (azaz nagyon finom : ). Amit megeszünk, a növény megvastagodott gyökere.
A batáta neve angolul sweet potato, németül Süsskartoffel, spanyolul batata, franciául patate douce.

Tápanyagok

A batáta rendkívül gazdag vitaminokban és tápanyagokban. Élénk narancssárga színe az A-vitamin előanyagairól, karotinokról árulkodik, különösen β-karotinból van kifejezetten rengeteg a batátában. Mindössze 10 deka sült batátából a napi ajánlott A-vitamin mennyiségének négyszereséhez jut a szervezetünk. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a bőr és a szem egészségének megőrzésében, és segít a tüdőrák és a szájüregrák megelőzésében.
A batáta gazdag még C-vitaminban (egyetlen közepes nagyságú sült batáta fedezi napi szükségletünk harmadát), mangánban, B6-vitaminban, triptofánban, káliumban, B5-vitaminban (pantoténsav), rézben és B3-vitaminban (niacin), emellett jelentős élelmirost-forrás.
A batáta sajátos fehérjéje a szporamin, amely a legújabb kutatások szerint antioxidáns tulajdonságokkal bír.

Tárolás
Sötét, viszonylag hűvös, jól szellőző helyen tároljuk.
Ne tegyük hűtőbe! 10 ˚C alatt a cukortartalma keményítővé alakul, és a batáta megkeményedik, kiszárad.
Felszeletelés után gyorsan oxidálódik (bebarnul), ezért azonnal tegyük vízbe.
Csak rozsdamentes késsel szeleteljük, vaskésektől azonnal megfeketedik.

Elkészítés
A biobatátának a héját is elfogyaszthatjuk (a nem biót viszont érdemes meghámozni, mert gyakran festékanyaggal vagy viasszal kezelik).
A β-karotin hasznosulását nagy mértékben segíti, ha a batátát megfőzzük, megpároljuk vagy megsütjük, és egy kevés zsiradékkal együtt fogyasztjuk, hiszen a hőkezelés aktiválja azokat az enzimeket, amelyek hatására a β-karotin A-vitaminná alakul, az A-vitamin pedig zsírban oldódó vitamin, így felszívódásához zsiradékra van szükség.
A batáta glikémiás indexe is sokkal jobb főve illetve sülve, mint nyersen.

A blogban található batátás receptekért kattints ide.

Íme a betakarított  Hun-Duras batáta, amit kapni fogunk (még mosatlan , földes...rusztikus állapotában):



Az emmur batáta fajta is szép nagy lett, de abból kevés termett, így az marad jövő évre vetőgumónak.


További érdekességekért nézd meg a Gasztroangyal 54. részét, amely többek között a batátáról is szól:
http://www.youtube.com/watch?v=PgSYaLuzJ-0

Forrás:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=64
www.bionaturline.hu/batata
http://www.rd.com/health/healthy-eating/the-health-properties-of-sweet-potatoes/
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2
http://en.wikipedia.org/wiki/Beta-carotene
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/7294/

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

5 megjegyzés:

  1. Jó kis anyag! Batátára fel. Ki mit főz belőle?

    VálaszTörlés
  2. Én ezt a receptet készítettem el:http://dolcevitablog.hu/2013/03/gyomberes-batataleves/
    Nagy siker volt!

    VálaszTörlés
  3. Köszike, Laci is mondta, hogy nagyon finom lett.
    Én most a batáta pitével szemezek: http://www.foodnetwork.com/recipes/calleys-sweet-potato-pie-recipe/index.html

    VálaszTörlés
  4. Én úgy fogom elkészíteni, ahogy egyszer már ettem: héjával együtt hasábokra vágom, megforgatom kevés olívaolaj, só, fokhagyma és valami zöldfűszer keverékében, és tepsiben megsütöm. Nagyon finom. Éva

    VálaszTörlés
  5. A krémleves is nagyon finom a batátából.

    VálaszTörlés