2013. október 22., kedd

Rozmaringos, fokhagymás, citromos csirke batátával és répával

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 csirke melle két darabba vágva, combjai, szárnytövei
  • 2 citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 5-6 ágacska rozmaring
  • 6-7 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
  • 2 fej vöröshagyma karikákra vágva
  • 4 db batáta
  • 4 db nagyobb répa
  • diónyi baromfizsír
  • só, bors
Elkészítés:
  1. A húsokat jó nagy tálba tesszük, sózzuk, és kicsit állni hagyjuk, amíg elkészítjük a páclevet: összekeverjük az olívaolajat a citromlével, a fokhagyma, a vöröshagyma és a rozmaring felével, sózzuk, enyhén borsozzuk. Ebbe beleforgatjuk a húsokat, és kb. 20 percig állni hagyjuk.
  2. A répát szintén megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra vágjuk. Beleforgatjuk a páclébe, és előmelegítjük a sütőt.
  3. A húsokat és a répát a baromfizsírral kikent sütőtálba vagy tepsibe tesszük, rájuk locsoljuk a maradék citromlevet, közéjük szórjuk a maradék fokhagymát, vöröshagymát és rozmaringot, majd fedő vagy fólia alatt sütni kezdjük.
  4. A batáta sokkal rövidebb idő alatt megsül, mint a hús és a répa, ezért amíg azok sülnek, megtisztítjuk a gumókat, hasábokra vágjuk, és csak kb. 30 perc után tesszük a tepsibe. Ekkor átforgatjuk az egészet.
  5. Még kb 30 percig sütjük az ételt, az utolsó 10-15 percre levesszük a fedőt/fóliát.
  6. A végén kivesszük a szétfőtt rozmaringágakat, és frisseket teszek a helyükre, amelyek a még forró ételben finoman illatoznak.
Megjegyzés: a teljes sütési idő a hús minőségétől függ. A batátának kb. 25-30 percre van szüksége ahhoz, hogy jól átsüljön, a répának pedig kb. 40-45 percre. Mindkét zöldség puhára, édesre sül.

Forrás: Dudik Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése