A szokásos sütőtökleves egy kissé pikánsabb változata Dudik Évától:
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk fekete hagymamag
- csipetnyi csilipor
- 80 dkg sütőtök tisztítva, kockára vágva
- 1 nagy krumpli
- 8,5 dl zöldségalaplé
- egy csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A felhevített olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fekete hagymamagot és a csilit, és egy percig sütjük őket.
- Beleöntjük a tököt, a krumplit és az alaplevet, felforraljuk, jól megkeverjük, és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ami kb. 20 perc.
- A kész levest leturmixoljuk, turmixolás közben hozzáadjuk a friss petrezselyemzöldet.
Három megjegyzés:
- Az eredeti recept szerint ezt a levest nem kell sózni, de nekem sósan és egy csipetnyinél jóval több csilivel ízlik igazán.
- A petrezselyem friss íze képes elnyomni az összes többi ízt, ezért óvatosan adagoljuk turmixolás közben.
- Fekete hagymamag (más néven katicamag, nigella mag vagy fekete kömény) keleti fűszerboltokban kapható, pl. a Jókai utcában.
Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/8200/squash-and-nigella-seed-soup (ford. Dudik Éva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése