Hozzávalók:
- 2,5 kg zöldparadicsom
- 1 kg cukor ( én megfeleztem, nekünk bőven elég édes úgy is!)
- 2 db bio citrom
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
- A paradicsomokat megmosom, kivágom a csumáját, feldarabolom és egy nagy lábasba teszem.
- Lefedve közepes lángon fél óráig főzöm, míg levet ereszt.
- Leveszem a fedőt belecsavarom a citrom levét, majd beledarabolom a citrom héját.
- Valamint beletesszük a cukrot ( én azt csak a vége felé tettem bele).
- Fedő nélkül, lassú tűzön 2,5-3 órát főzöm, gyakori kevergetés mellett, míg a paradicsom szét nem fő és be nem zselésedik.
- Ekkor fémszűrőn átpasszírozzuk. (Én csak kiszedem a citromhéjakat és botmixerrel összeturmixolom, minket nemzavar a magja!)
- Az átpasszírozott lekvárhoz adom a vaníliát, és még 20 percig főzzük.
- Forrón üvegekbe tesszük, néhány perce fejre állítjuk , majd takaróba csomagoljuk, 2 napig ott hagyjuk kihűlni.
- A citromhéját egy kis maradék lekvárral külön üvegbe teszem, mert szintén nagyon finom, mi mindig megesszük azt is! De mindig bio-t használok!!!
Jó lekvárkészítést, eredményes munkát!
Forrás: Arnoldné Óré Zsuzsanna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése