2014. január 11., szombat

A MADÁRSALÁTA

A saláták királya
A madár- vagy más néven galambbegy-salátát az egyik internetes lap nevezte a saláták királyának, és ezzel e sorok írója csak egyet tud érteni: ez az egyik legfinomabb salátaféle, amelynek íze ugyanakkor nem olyan karakteres, hogy elnyomná más ételek ízét. A macskagyörkérfélék családjába tartozik, Magyarországon őshonos, alig néhány centiméter magasra növő, ovális levelű növény. Gyakorlatilag az egész növényt felfaljuk (mielőtt felmagozna, persze), csak a gyökeret kell lecsippenteni róla. (Csak érdekességképpen: ezt a salátafélét lopta el a Grimm-mesében Aranyhaj apukája a boszorka kertjéből.) Angolul lamb’s lettuce, németül Feldsalat, franciául mâche, spanyolul canónigo néven keressétek.

Tápanyagok
A madársaláta az egyik legértékesebb salátaféle. Nagy mennyiségű A-provitamint és C-vitamint tartalmaz (10 dkg-ban a napi mennyiség majdnem másfélszeresét illetve kb. két harmadát), emellett jelentős mennyiségű B6-vitamint. Igen magas a vastartalma (a növények közül csupán a petrezselyemzöldben van több vas), amely a jelentős mennyiségű C-vitaminnak köszönhetően igen jól is hasznosul a szervezetben. Igen sok folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet és cinket is tartalmaz.

Tárolás
Gyorsan romlik, érdemes két-három napon belül elfogyasztani, addig is hűtőszekrényben tároljuk, jól záródó műanyag dobozban.

Elkészítés
Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg úgy, hogy ne törjenek a levelek (salátacentrifugával vagy tiszta konyharuhára terítve). Vágjuk vagy csipkedjük le róla a gyökérmaradványokat. Bármilyen salátának ízletes alkotóeleme lehet, de adhatunk belőle bármiféle öntet vagy fakszni nélkül a köret mellé vagy a szendvicsünkbe is, vagy keverjük laskára vágva túró- vagy vajkrémekbe, de a zöld turmixoknak is remek alkotóeleme lehet. Készíthető belőle krémleves, ám a főzéssel értékes tápanyagai nagy része elvész.

Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

3 megjegyzés:

  1. de szép írás lett, minden szava arany!! köszi!!! egy nagyüzemi madársalátazabáló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Remélem, az írója örül :) Köszi!

      Törlés
    2. Köszi :) Éva (egy másik nagyüzemi madársalátazabáló)

      Törlés