2014. január 12., vasárnap

Fodros keles humusz ropogós olívás kenyérrel (cracker)

Télen gyakran eszünk csicseriborsót. Nagyon egészséges, és rengeteg mindenhez passzol. Egy külföldi gasztroblog adta az ötletet, hogy nyers zölddel is érdemes elkészíteni a fincsi humuszt. Hozzá pedig ez a teljesen ropogósra sütött, szinte pászka jellegű kenyér remek kísérő. Természetesen nyers zöldséget (sárgarépát, fekete retket...) is tunkolhatunk a humuszunkba.

Fodros keles humusz:

Hozzávalók:

  • 1 adag csicseriborsó (előző este beáztatva)
  • 5 marék vékonyra vágott fodros kel
  • 4-5 löttyintés olívaolaj (ízlés és állag szerint)
  • bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek tahini
  • citromlé
  • 1-2 ek tejföl (elhagyható)
  • pici főzővíz
Elkészítés:
  1. Az előzőleg beáztatott csicseriborsót puhára főzzük. A vizet is sózzuk!
  2. A főzővízből hagyunk a lábas alján, mert segít, hogy a megfelelő krémes állagot elérjük.
  3. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel alaposan megdolgozzuk.
  4. Érdemes átkavargatni kanállal is közben. Az olaj és a tejföl krémesít még rajta. Nyugodtan adjunk hozzá bőven az olívaolajból.
Olívaolajas ropogós kenyér (cracker):

Hozzávalók:
  • 250 g bioliszt (fehérliszt)
  • 1 tk foszfátmentes sütőpor
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 marék aranylenmag/napraforgómag/szezámmag/mák stb.
  • 25 ml olívaolaj
  • 115 ml víz
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, és osszuk szét a tésztát diónyi adagokra.
  3. Formáljunk golyócskákat, és nyújtsuk ki őket lapos és ovális formákká.
  4. A lenmagot pirítsuk meg.
  5. Nyomkodjuk bele a pirított magot a tésztába, majd helyezzük a kenyérkéket a gáztepsibe, sütőpapírra, majd kenjük meg őket egyenként olívaolajjal.
  6. Süssük kb. 5-7 percig a kis ropogós kenyereket.
  7. Jó tunkolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése