2015. november 19., csütörtök

Emeletes húsos-zöldséges torta (csak erős idegzetűeknek!)

A recept ötletét ez a fantasztikusan kinéző zöldséges és húsos torta adta: http://www.parsleysagesweet.com/2013/05/18/tourte-milanese-a-meal-en-croute/

A rétegekhez igyekeztem azonban a múlt heti doboz alapanyagait felhasználni, így lett egy spenótos rétegem és egy kínai keles és répás rétegem. A húst előző nap sütöttem egy másik fogáshoz. Csirkekockák helyett lehet minőségi sonkával is készíteni.

A hozzávalók listája elég hosszú lesz, és macerásnak tűnhet, de valójában ez egy olyan pite, amelybe mindent bele lehet suvasztani, és egy kisebb hadsereg is jóllakik vele.

Hozzávalók:
  • egy nagyobb adag spenót
  • 10 tojás (+ 1)
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • kínai kel vastag szára
  • 1 dl házi paradicsomlé
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • csirkemell felkockázva
  • fűszerek: borsikafű, őrölt kömény, kakukkfű, só, oregánó
  • 2 teljes adag leveles tészta (én a Tante Fanny-t szeretem)
  • vaj/kókuszzsír
  • reszelt sajt
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:

  1. Valójában az előkészítés a legmacerásabb ebben a receptben. 
  2. A megtisztított, csíkokra vágott spenótot apróra vágott hagymán és fokhagymán megdinsztelem, majd megszórom sóval és őrölt köménnyel. Félre teszem.
  3. A csirkét felkockázom, és ízlés szerint fűszerezem (kakukkfű, borsikafű nálam az örök kedvenc). Megsütöm.
  4. A 10 tojásból rántottát készítek. Az állaga lehet folyékonyabb, mint a megszokott, mert még sülni fog a pitében.
  5. A sárgarépát lereszelem, a kínai kel vastag szárát vékonyan felszeletelem, majd wokban megpárolom zsiradékon, és fűszerezem. 1 dl házi paradicsomlével meglocsolom.
  6. Egy csatos tortaformát kizsírozok, majd szépen beleeresztem a vékonyra nyújtott leveles tésztát.
  7. Hagyom egyelőre, hogy a forma szélén túllógjon a tészta.
  8. Először egy pici zsemlemorzsát szórok alulra, hogy felvegye a nedvességet.
  9. Majd jöhet a spenótos réteg. Minden réteghez az elkészült hozzávalók fele kell.
  10. Erre jön a tojásos réteg.
  11. Megszórom sajttal.
  12. Majd jöhet a zöldséges réteg.
  13. Végül a húsos.
  14. Ezt még egyszer megismétlem.
  15. A végén a tésztát behajtom ott, ahol túllógott, és befedem a másik lappal. 
  16. A maradék tésztából mintát készítek a tetejére. Tojással megkenem. Lehet szép fűszernövényekkel is díszíteni. Megszurkálom, középen bevágom, és kb. 40 perc alatt készre sütöm 180 fokon.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése