2015. november 2., hétfő

Inspirációk 2015.10.30

Nehezülnek a dobozok: egyre több a gyökérzöldség és végére ért a paradicsomszezon is, de még itt vannak a paradicsomok zöld paradicsom formájában. Lássuk milyen ötletek születtek a doboz felhasználásáról!

Detti

A hét legizgalmasabb zöldsége számomra a zöld paradicsom. Zöldfülűként álltam neki az elkészítéséhez és a végén beleszerelmesedtem az ízvilágába. Először sülten ettük: a parmezános-kukoricadarás morzsában megforgatott zöld paradicsom karikák igazán lenyűgöztek (http://chiliesvanilia.blogspot.hu/search?q=+z%C3%B6ld+paradicsom), de ami még nagyobb kulináris élményt jelentett, az a zöld paradicsom chutney (http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2014/09/fuszeres-zoldparadicsom-chutney.html). Cukorral, citromlével és fűszerekkel felfőzve kiváló kísérője például sajtoknak, húsoknak, ha addig magában nem esszük meg. A fűszerek – szegfűbors és csillagánizs – ne tántorítsanak el senkit, mert nem dominálnak túl, de mégis egy kellemes aromát adnak ennek a lekvársűrűségű csodás ételnek, és a tél közeledtével egyébként is érdemes ezeket beszerezni forralt borhoz és egyéb forró téli italokhoz.

A rebarbarát összepárosítottam egy zöldalmával és egy omlós pite készült belőle az alábbi recept módosításával (http://izeselet.hu/receptek/szedres-nektarinos-omlos-pite-es-vanilias-joghurthab/) a család legnagyobb megelégedésére.

A petrezselymet felhasználtam egy borsóleveshez, melyet akkor főzök, ha nincs itthon semmi és gyorsan meleg étel kell: a vöröshagymát olíván megpároljuk a fagyasztóból kivett zöldborsót hozzáadjuk, majd vízzel felöntjük (alaplé sem volt már a mélyhűtőben), és egy kis csokor kerti fűszerrel (menta és rozmaring), körülbelül 15 perc alatt megfőzzük. Összetört spagettidarabokat rakok a főzési idő végefelé bele, majd a végén a petrezselyemmel tálalom. Időnként életmentő. A petrezselyem másik része egy káposztasalátába került, melyhez felhasználtam még lilakáposztát, fehérkáposztát, répát és céklát is. Tulajdonképp egy coleslaw készült belőle, ami az amerikai káposztasaláta és szinte nemzeti eledel, de Jamie Oliver ajánlása alapján a majonéz helyett inkább joghurttal és mustárral készítettem. A recept angol verziója itt található: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/the-best-winter-veg-coleslaw/#m7q1JlVRUIo65JMq.97 Ez egy igazán jó téli saláta, mindenféle gumós és gyökérzöldség mehet bele, még a zeller is mehetett volna, ha nem felejtettem volna ki. Ezért aztán abból valószínűleg egy krémleves lesz, sonkachipssel és snidlinggel a tetején.

Erika

Az általam javasolt felhasználási ötletek többnyire húsmentesek (bár alkalmanként igyekszem a húsevőkre is gondolni), illetve a magam részéről fontosnak tartom, hogy minél több zöldséget nyersen elfogyasszak el. Most sem lesz ez másképpen. Rájöttem például, hogy a nagyon jó rakott ételeket lehet készíteni simán, csak zöldségek kombinációjából.

Így például a zöldbabot megmosom, felaprítom és előfőzöm. Főzök mellé szokásos módon tojást és rizst (ez utóbbi szabadon helyettesíthető bulgurral vagy árpagyönggyel vagy burgonyával is a változatosság kedvéért). Megtisztítok egy fej vöröshagymát, egy közepes céklát, amiket nagyobb lyukú reszelőn lereszelek, majd hozzáadom őket az előfőzött zöldbabhoz. Teszek bele apróra vágott petrezselyem zöldet. Sózom, ízlés szerint fűszerezem. A mennyiségtől függően teszek bele nyers tojást. A hőálló tálat kivajazom, morzsával megszórom. Alulra kerül a zöldbabos cuccos, erre a szeletelt főtt tojást, rá a rizs. A tetejére tejföl vagy sajt vagy tejföl és sajt kerül. Irány a sütő, ahol kb. 170 fokon 30 perc alatt készül el.

Sütőtök felhasználására egy csomó jó ötletet láttam itt is, ott is. Készíthetünk belőle reggelire turmixot. Ehhez szükségünk van egy banánra, 2 db tejre, egy adag sütőtök pürére. A hozzávalókat turmix vagy botmixer segítségével jól összedolgozzuk. Ízesíthetjük fahéjjal, és mézzel is. Szintén nagyon kellemes és frissítő italt kapunk, ha répát, narancsot, almát, egy kevés gyömbért és sütőtököt vízzel turmixolunk össze. Ez esetben például csakis nyers hozzávalókból. Nyersen, hosszú, vékony szeletekre vágva lehet nasi a tévénézéshez. Ha valakinek kedve támad, akkor céklával és vegyes zöldsalátával kipróbálhatja ezt a receptet is: (http://www.evamagazin.hu/konyha_mit_fozzek_ma/25664_gyors_cekla_sutotok_salata.html)

Apropó cékla, répa, sütőtök…. ezek együtt, de külön-külön is mehetnek sütibe pürésítve vagy reszelve. Ha valakinek nincs egyéb ötlete, akkor például normál piskótatésztát, de akár muffin tésztát is ízesíthetünk ezek valamelyikével vagy bármelyik kombinációjának hozzáadásával.

A zöld paradicsomot nagy valószínűséggel savanyítom magában vagy vegyesen, fejes káposztával. (http://www.nosalty.hu/recept/paradicsom-savanyusag). Ugyanakkor nem kell megijedni a felhasználásától, mert a blogon is van recept ötlet, mely szerint lekvárnak is elkészíthető avagy máshonnan egy másik ötlet a bundás verzióra. (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/10/zold-paradicsom-lekvar.html) (http://aprosef.hu/bundas_zold_paradicsom_recept) Hát nekem most ennyi jutott eszembe. Mindenkinek kívánok kellemes időtöltést a konyhában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése