2014. szeptember 19., péntek

Harissza

A képeken a recept alapján folyó munka látszik: sült piros paprika, fokhagyma, koriander, menta, rómaikömény, olaj, só, és persze az ERŐ. Egy jó kis aprítógép, és kész is a finom, fűszeres, saját ízlés szerint erős és sós ételízesítő.

Hozzávalók
  • 4 kápia paprika (vagy pritamin),
  • 5 dkg friss csilipaprika (ez kb. 12 darab),
  • 1/2 mokkáskanál római kömény,
  • 4 nagy gerezd fokhagyma,
  • 1 púpos teáskanál köménymag,
  • 1 evőkanál koriandermag,
  • 1 csapott teáskanál szárított menta,
  • kb. 1 dl olaj (olíva vagy olíva és napraforgó keveréke),
  • és annyi só, amennyi a krém összmennyiségének 20 %-a.
Elkész­ítés
  1. A paprikákat vagy nyílt lángon, vagy sütőben süssük egészen szenesfeketére, majd tegyük tálba és fedjük le 10 percre.
  2. Ezután könnyen eltávolítható a megégett héja. Ami marad: csodás ízű piros paprikahús. Minden összetevőt tegyünk tálba (a fűszereket előtte mozsárban törjük rusztikusra), majd mérjük le és a súly 20 %-ának megfelelő mennyiségű sót is adjunk hozzá.
  3. Robotgépben az összes hozzávalót daráljuk krémszerűre. Steril üvegekbe töltsük, a tetejére öntsünk egy vékony réteg olajat.
  4. Ennyi sóval korlátlan ideig eláll. Ha kevesebb sóval akarjuk készíteni, akkor kevés nátrium-benzoátot vagy szalicilt tehetünk hozzá, és akkor szintén sokáig eláll.
Forrás: http://szellemafazekban.blogspot.hu/2011/09/meses-kelet-erospistaja-harissa.html 2-es recept 
            (Szabó Gilinger Eszter)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése