2014. szeptember 20., szombat

Tartósítási eljárások 12. rész: Sóban tartósítás

A tartósítás legegyszerűbb és legrégibb módszereinek egyike a sózás. A sóval való tartósítás igen olcsó is.

Az egyszerűség lehetővé teszi viszonylag nagyobb mennyiségű zöldség gyors, ideiglenes vagy végleges tartósítását. A konyhasó közismerten igen jó konzerválószer. Nagyobb mennyiségben - vízelvonó képességére is figyelemmel - megakadályozza a romlást okozó mikroorganizmusok (erjesztő- és penészgombák, baktériumok stb.) fejlődését, szaporodását. A sóval való tartósítás eredményességben talán még a szárításon is túltesz.

A sóval való tartósítás lehet száraz (sóban eltevés), és nedves (sós vízben eltevés), és lehet hideg vagy meleg eljárást alkalmazni. Ez utóbbi eljárás tehát a kémiai és hőkezeléssel való fizikai tartósítási eljárás kombinációja.

Lehetséges fűszerezéssel a készítményt értékesebbé tenni és a tartósítóhatást fokozni. A friss fűszernövényeket tartósíthatjuk sózással. Ha sózott fűszerekkel főzünk, ügyeljünk arra, hogy kevés sót használjunk. Majdnem minden fűszernövény konzerválható sózással: zöldpetrezselyem, zeller, hagyma, kapor, tárkony, vegyes leveszöldséget.

A sózás menete: A növényeket megsózzuk, hagyjuk szikkadni, majd a növényt apróra vágjuk, illetve a gyökereket lereszeljük. Utána műanyag, vagy üvegtálba rakjuk, megszórjuk sóval és jól összekeverjük, végül üvegekbe rakjuk, és jól lezárjuk a tetejét. 100 gramm növényhez 20-25 g sót számoljunk, ha a növény nedvtartalma nagy, akkor több sót is használhatunk.

http://www.szepzold.hu/fuszernovenyek_hazi_tartositasa_
http://www.netgombasz.hu/receptvilag/hasznos%20tanacsok/gombak_tartositasa_konyhasoval.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése