2014. szeptember 30., kedd

Tartósítási eljárások 15. rész: Ételízesítő

A delikát és a vegeta sem az már, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal. Mondhatni, majdnem hogy csak szemét, holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag.

Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat.

A zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésig mindössze két-két és fél órába tellett, tehát az előkészítés nagyjából annyi idő, mint amikor húslevest főzünk a családnak, a végeredményt viszont jó esetben egész télen használhatjuk majd.

A zöldségeket megmostam, megpucoltam, beletettem az aprítómba, és egy pillanat alatt apróra vágtam. Lehet reszelni is reszelőn vagy húsdarálón, de ez így lényegesen gyorsabb. Ezután két lehetőség közül választhatunk.
  1. Az ételízesítőt üvegekbe rakjuk, két réteg fóliát rögzítünk az üvegre, a két réteg közé nátrium-benzoátot teszünk. Ha el akarjuk kerülni a tartósítószer használatát, akkor keverjünk az ételízesítőbe annyi sót, hogy kellemes sós íze legyen. Ez utóbbi esetben az ételízesítő felhasználásakor mindenképpen figyeljünk oda, nehogy elsózzuk az ételt. A nedvesen eltett ételízesítő felbontás után hűtőben tartandó.
  2. A zöldségeket friss levegőn, vagy sütőben, vagy aszalógépben megszárítjuk. Ebben az esetben sem sóra, sem tartósítószerre nincs szükség, hiszen a száraz ételízesítő ezek nélkül is eltartható. Üvegekbe tesszük, és száraz, napfénytől védett helyen tároljuk.

http://www.moksha.hu/konyha/kell-e-cukor-riboflavin-es-natrium-glutamat-a-huslevesbe/ http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html
http://www.nlcafe.hu/noklapja/20130829/vegeta-hazilag/
http://www.mindmegette.hu/etelizesito-hazilag.recept
http://www.mindmegette.hu/etelizesito-hazilag-ii.recept
http://www.osszesrecept.hu/click/index/538063/?site=makacskakonyhaja.blogspot.ro
http://www.osszesrecept.hu/click/index/806753/?site=kedvenceteleim.blogspot.hu
http://fakanalforgato.blogspot.hu/2009/11/etelizesito-hazilag.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése