2014. szeptember 9., kedd

Tartósítási eljárások 11. rész: Savanyítás

A savanyítás egyik nagy előnye, hogy lényegében bármit felhasználhatunk hozzá, ami a kertünkben terem, mint például: uborka, káposzta, cékla, zöld paradicsom, paprika, hagyma, karfiol, répa, stb. Az ízesítéshez a jól bevált són és borson kívül használhatunk még köménymagot, mustármagot, tormát, gyömbért, szegfűborsot, szőlőlevelet, babérlevelet stb. Fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a zöldségek csak biológiai termesztésből származzanak, mert a mesterséges, vegyi anyagokkal fejlődőkben vajsav képződik, ami elrontja a savanyúságot.

Zöldségeinket alaposan tisztítsuk meg, de ne sikáljuk, ne körömkefézzük, hanem erősen a kezünkkel dörzsölgessük, ez éppen elég lesz, és így nem sérülnek Ezután tisztára mosott üvegekbe kezdjük el belepakolni a hozzávalókat. Fantáziánkra van bízva, hogy az üvegekbe, hogyan keverjük a savanyúnak való zöldséget. Ha kicsit csípősen szeretjük a savanyút, tegyünk mindegyikbe egy-egy erős paprikát. Ezután merjünk mindegyikbe a léből, hogy tele legyen csurig szinte. Az almapaprikánál rázogassuk az üveget, hogy a levegő kijöjjön az üvegből. Ezután mindegyik tetejére tegyünk még egy késhegynyi borkősavat, majd zárjuk le fóliával és tetővel, vagy gumival szorítsuk le az üveg száját. Kb. 4 hét múlva fogyaszthatunk is a savanyúságunkból.

A savanyítás speciális formái a kovászos zöldség készítése, a csalamádé illetve a káposztasavanyítás.
  • Kovászolni nemcsak uborkát lehet, hanem például cukkinit vagy hagymát is. Jellemzően néhány nap érés után rögtön elfogyasztjuk (még a nyár folyamán) az így savanyított zöldséget, tehát ez nem egy tipikusan hosszú távú tartósító eljárás, de a végeredmény nagyon finom. Illetve a kovászos uborka tartósítószermentesen téliesíthető. Lásd lentebb a www.eztfaldfel.hu blog linkjét. 
  • A csalamádé talán az egyik legnépszerűbb savanyúság hazánkban. Ennek oka valószínűleg az, hogy sokféle zöldséget tartalmaz, így színre is, ízre is nagyon kellemes, vitamindús és mindenki a maga kedve szerint variálhatja benne az alapanyagokat. Mivel sem hőkezeléssel, sem sózással nem tartósítjuk, a tartósítószert nem hagyhatjuk ki belől , így ebbe a savanyúságba tegyünk borkősavat. 
  • A káposztasavanyításnál pedig a káposzta erjesztési hőmérséklete az időszaktól függően 0 és 20-25 °C között is ingadozhat, ennek megfelelően az erjedés ideje is 60-90 naptól 5-10 napig terjedhet. Őszi időszakban legtipikusabb a 30 napos erjedés. Az első időben a keletkező sok gáz a levet felhabosítja. Ezt időnként gondosan el kell távolítani. 

http://www.taktaszada.hu/recept_kaposz.php
http://www.biobumm.hu/eszem-iszom/385-savanyitas-hazilag
http://www.viragkotorita.hu/hazi-savanyusag-keszitese-kepekkel/
http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/06/kovaszos-uborka-telire-is.html
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/csalamade/
http://twice.hu/receptek/csalamade-telire-minel-tobbet-keszitsunk-belole
http://fozzunk-egyutt.blogspot.hu/2012/09/csalamade-telire.html
http://tudatosvasarlo.hu/kerdes/borken-kalium-metabiszulfit-a%C2%A0natrium-benzoat-a%C2%A0szalicil-es-a%C2%A0borkosav%C2%A0ta

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése