2014. szeptember 23., kedd

Tartósítási eljárások 13. rész: Szörpkészítés

Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük. 
 

Nyers szörpök


A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet).

A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcsfajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4 kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni.

Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.

Főzött szörpök


A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a „főzési időt”). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4 kg nádcukrot/mézet. Utána lassú tűzőn forraljuk fel.

Forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a szörpöt a sterilizált üvegekbe tölteni, melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

Fagyasztott szörpök


Véleményem szerint a szörpkészítés legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ebben a formában marad meg a gyümölcs tápanyag- és vitamintartalma a leginkább, ellentétben a főzött és cukrozott szörpökkel. Turmixoljuk össze és csöpögtessük vagy préseljük, centrifugázzuk ki a gyümölcsöt.

Fagyasszuk le jégkockakészítőbe (lehet kapni előre gyártott jégkocka készítő zacskókat, ez a legpraktikusabb), amelyből ízlés szerint adagolhatunk a poharunkba 1-3 kockányit, amit felengedünk vízzel. Ha nem elég édes, akkor utólag frissen keverhetünk bele mézet, xilitet, steviát, juharszirupot, ki mit szeret jobban.

http://www.rtlklub.hu/cikk/173335
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/tartositoszer_nelkuli_finomsagok_lekvar_szorp#K_sz_ts_otthon_sz_rp_t_
http://szorpkeszites.blogspot.hu/

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése