2013. július 29., hétfő

Tőkehal rakottas

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 50 dkg tőkehal
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagyobb póréhagyma szeletelve
  • 20 dkg cukkini vékony karikákra vágva
  • 20 dkg paradicsom vékony karikákra vágva
  • 1 tasak előfőzött barnarizs
  • 2 csomó mángold
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors, zöldfűszerek tetszés szerint
Elkészítés:
 
  1. A mángoldot lobogva forró vízben 1-2 percig blansírozzuk, majd hideg vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk belőle az összes felesleges vizet.
  2. A rizst megfőzzük, közben a hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk. A visszamaradt olívaolajon kicsit megfuttathatjuk a cukkinit is, ha nem szeretjük roppanósan a rakottasban (a sárga cukkini finomra fő előpárolás nélkül is, a nem annyira zsenge zöld cukkininek viszont kell egy kis előpárolás).
  3. A tőkehalat szintén dobjuk pár percre lobogva forró vízbe, utána könnyen kiszálkázható, és laskáira szedhető (tudtam meg innen: www.selectfood.blogspot.hu - teszteltem, meggyőzött).
  4. Ha mindezzel kész vagyunk, rétegezzünk le mindent egy tűzálló tálba: alulra kerüljön a póréhagyma, rá a mángold egyik fele, rá a rizs egyik fele, rá a hal egyik fele, majd a cukkini- és paradicsomkarikák, majd újra hal, rizs, mángold. Minden réteget fűszerezzünk bőségesen fokhagymával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel (én bazsalikomot és mentát tettem bele), sok fűszert elbír az étel.
  5. A tetejét öntsük le tejföllel vagy tejszínnel, és toljuk a rakottast a sütőbe kb. 30 percre.
  6. Amikor a teteje kezd barnulni, szórjuk rá a parmezánt, és süssük tovább még kb. 10-15 percig.
  7. Első pillantásra bonyolultnak tűnik a sok előkészület miatt, de a mángold és a póré akár egy-két nappal a tényleges főzés előtt is megfőzhető/megpárolható, a hal pedig elkészül, mire a rizs megfő.

Forrás: Dudik Annamária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése