Keltekercsek (3 személyre):
Hozzávalók:
- 10 darab kelkáposztalevél
- 20 dkg juhsajt (fetasajt vagy füstölt tofu)
- 10 szelet minőségi sonka
- 1 kis vöröshagyma
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 10 dkg zsírosabb reszelt sajt
- 1/4 l tej (akár növényi)
- 2 ek tökmag
- vega mix
- reszelt szerecsendió
- tárkony
- só
- bors
Elkészítés:
- A leveleket leválasztjuk a kelkáposztáról. Lehetőleg nagyobbakat szemeljünk ki.
- Sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt előfőzzük a leveleket.
- A juhsajtot (vagy tofut) feldaraboljuk 10 részre, sonkába tekerjük, majd a kellevélbe.
- Enyhén kivajazott tűzálló tálban 200 fokon elősütjük. 10, maximum 15 perc alatt ez kész.
- Közben a hagymát apróra vágjuk, felhevített vajon megpároljuk, meghintjük liszttel, és összepirítjuk.
- Hozzáadjuk a tejet, és a reszelt sajt felét. Ha túl sűrű a mártás, adjunk hozzá vizet.
- Kevergetés közben ízesítsük, fűszerezzük a mártást, de ügyeljünk arra, hogy a tekercsben lévő sajt és a reszelt sajt is sós.
- Locsoljuk a tekercsekre a mártást, szórjuk meg őket még reszelt sajttal és legvégül tökmaggal.
- 20-25 perc alatt süssük készre.
Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- 9 dkg liszt
- 7-8 dkg burgonyaliszt (ha nincs otthon, akkor 15-16 dkg búzaliszt)
- 1 tojás
- szerecsendió
- nagyobb darab finomra aprított póréhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
- A burgonyát apróra kockázzuk, és puhára főzzük.
- Forrón áttörjük, és hozzáadjuk a vajat.
- Hűlni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a póréhagymát és a fűszereket.
- 10 percig állni hagyjuk, majd csinos gombócokat formázunk a masszából lisztes kézzel, és forrásban lévő, sós vízben, alacsony hőfokon addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz felszínére. Ez nem tart túl sokáig.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése