Mángoldos-túrós tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg friss mángold
- 50 dkg túró (friss házi készítésű vagy Garabonciás)
- 50 dkg tagliatelle tészta
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg. vékonyra szeletelt bacon v. feketeerdei sonka (elhagyható)
- fél citrom
- vaj
- olívaolaj
- só
- bors
- egész szerecsendió
Elkészítés:
- Felteszem a tészta főzővizét forrni, majd a vékonyra vágott bacont vagy sonkát egy sütőlapra fektetem egymás mellé, és a sütőbe tolva 6-7 perc alatt, grillfokozaton ropogósra sütöm.
- A mángoldot megmosom, leszárítom, a szárakat levágom és felaprítom, a leveleit pedig ujjnyi csíkokra vágom.
- A lobogó, forró főzővizet megsózom, majd a tésztát beleteszem és a csomagoláson feltüntetett ideig főzöm.
- Egy nagy magas falú serpenyőben, vagy wokban, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9), 2 ek. vajat és kevés olívaolajat melegítek erre dobom a felaprított szárat és üvegesre pirítom/párolom 1-2 perc alatt.
- Hozzáadom a leveleket is, várok pár pillanatot míg elkezd összeesni, majd lefedem, és 2 percig párolom.
- Ráreszelem a fél szerecsendiót meg a fokhagymát, sózom és borsozom, majd ráfacsarom a fél citrom levét, lefedem újra, és még 3 percig párolom.
- Lekapcsolom a serpenyő alatt a tűzhelyet, leveszem a fedőt, és a közben megpárolódott mángoldhoz adom a túrót, és ha kell, sózom és borsozom.
- Alaposan elkeverem, és mikor a túró kezd a melegtől olvadozni, ráborítom a közben megfőtt forró tésztát is, majd lehúzva a tűzhelyről összeforgatom az egészet, hogy minden szépen elkeveredjen. Ha kell, a tészta főzővizéből is adok hozzá egy keveset, hogy szaftos maradjon a túrós tészta.
Forrás: http://tomakonyha.blogspot.hu/2011/08/mangoldos-turos-teszta.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése