A spárgát igen sokféle módon elkészíthetjük. Ehhez szeretnék egy-két tippet adni. Az összefoglalómhoz a Főzőiskola című "alapművet" használtam fel.
Alapvetően a spárga legértékesebb része a zöldség csúcsa, így erre nagyon vigyázzunk az elkészítés során.
.bmp)
Én sokszor a legegyszerűbb módon szoktam elkészíteni a spárgát, mivel ügyelek arra, hogy a tápértékét ne tegyem tönkre.
A spárga előkészítése: alapos mosás után fogjuk meg a spárgát a szár végénél, és kezdjük el meghajlítani. Ahol eltörik a síp, az a felesleg. Ott már fás a szár. Ez a fás rész leggyakrabban lilás-rózsaszínes lehet, így ránézésre is jól láthatjuk, hol kell eltörnie a sípnak.
A spárga megfőzése: spárgafőző edényben a legegyszerűbb. Ez egy magas falú edény. Kötözzük össze a szárakat a képen látható módon, és az edénybe állítva főzzük meg őket. Nem kell a víznek ellepnie a sípokat teljesen, kb. 3/4-ig kell érnie a főzővíznek. Így a kis rügyeket megóvjuk, csak a felszálló gőzben pároljuk őket.
Az is hasznos, ha a spárgahegyeket becsomagoljuk alufóliába. Ez főleg akkor jó, ha nem állnak meg szépen katonásan a lábasunkban.
Kb. 3-5 percig főzzük! Ne főzzük szét őket!
Ha a spárga szót meghalljuk, általában a képen látható zöld típus jut eszünkbe. A spárga lehet viszont fehér is. Ez főként a franciáknál és a Földközi-tenger környékén népszerű.
A spárgát akár be is főzhetitek! Az alábbi linkekre kattintva, láthatjátok, hogyan is kezdjetek hozzá:
http://www.nosalty.hu/recept/sparga-telire-tartositoszer-nelkul
http://pommepomme.blog.hu/2009/05/21/nyularnyeka_telire
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Spárgás receptek után érdemes a nosalty bogarászni, de hamarosan saját, kipróbált receptekkel is jövünk!
http://www.nosalty.hu/alapanyag/sparga
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése