Ez a népszerű indiai étel szinte pillanatok alatt elkészül. A dobozból bármikor kerekíthetünk egy ilyen ebédet. Ez a verzió a saját kreálmányom. Sokféle sabji-recept alapján és természetesen a konyhámban megtalálható alapanyagokból született.
Hozzávalók (2-3 főre):
- kókuszzsír
- 2 nagy fej hagyma
- 1 fej friss fokhagyma
- 2-3 répa
- 1 kisebb méretű cukkini (ha színes, jobban mutat)
- 2-3 db cékla
- 4-5 szem burgonya
- néhány marék zöldborsó
- pici vaj
- 1-2 dl paradicsomlé
- 2 ek joghurt (elhagyható)
- 200-300 g rizs
- egy nagy marék répalevél
- 1 kk római kömény
- 1 kk (fekete) mustármag
- 1 kk őrölt koriander
- fél kk kurkuma
- só
- fél kk gyömbérpor (vagy reszelt gyömbér)
- 1 kk őrölt bors
- 1 csipet chilipor
- csipet kardamom
- csipet fahéj
Elkészítés:
- A mustármagot kipattogtatjuk óvatosan a kókuszzsíron, ügyelve arra, hogy nehogy megégjen.
- Ha egész római köményünk van, azt is hozzáadjuk, majd jöhetnek a porfűszerek - a chili csak a főzés végén -. Megpirítjuk őket, majd dobhatjuk a zsírra a kétféle hagymát.
- Az összes zöldséget hasonló méretűre daraboljuk, és a keményebbekkel kezdjük a főzést.
- Fontos, hogy a lábasnak vagy woknak fedője is legyen.
- Először jöhet a cékla, a krumpli és a répa.
- Nagyon pici vizet is önthetünk alá. Fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.
- Következzen a cukkini és legvégül a borsó. Összepároljuk ezeket is.
- Egy pici vajat dobok még a lábasba.
- Közben hozzáadjuk a paradicsomlét, majd sózzuk és ízlés szerint tovább fűszerezzük.
- Mehet a chili a végén.
- A legutolsó mozzanat a joghurt hozzáadása.
- Közben megfőzzük a jázmin rizst a következő módon: a rizsszemeket átmosom, 375 ml vizet odateszek egy lábasban, majd ehhez adom hozzá a rizst, amit felforralok, majd 7-10 percen keresztül kis lángon, fedő alatt főzöm, majd a gázt elzárom, a fedőre még egy konyharuhát is szoktam teríteni, és hagyom, hogy a rizs felszívja a maradék vizet.
- A rizst főzés közben szoktam fűszerezni. A répalevelet akkor adom hozzá, amikor már csak letakarva párolódik a lábasban, így intenzív marad az íze.
- Fejenként 100 g rizst érdemes számolni, és minden következő 200 g rizshez 250 ml vizet adjunk hozzá.
- A sabjiba kerülhet még tofu, házi sajt és a zöldségek leveleit is szuperül fel tudjuk ennél a fogásnál használni.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése