Hozzávalók:
- egy nagyobb gömbcukkini (nekem olyan volt, ami 2 személynek bőven elég)
- basmati rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 szál gabona kolbász
- Himalája só
- bors
- 2 nagy marék aprított répalevél
- 1 nagy répa reszelve
- 1 marék bazsalikom (frissen vagy szárítva)
- olívaolaj/kókuszzsír
- 1 dl paradicsomlé
- 2-3 csurgatás szójaszósz
- egy nagy adag reszelt parmezán
- 1 nagy fej cékla
Elkészítés:
- A cukkinit jól megmosom, a kalapját szépen levágom és félreteszem. A cukkini belsejét egy erős evőkanállal kivájom.
- A hagymákat felaprítom, és pici olajra dobom. Wokot használok.
- Rádobom a reszelt répát és a répalevelet. Összepárolom, majd jöhet egy kis cukkinibél. A magokat nem teszem bele, de nem dobom ki az egész belső részt.
- Közben a basmati rizst megfőzöm: a rizsszemeket átmosom, 375 ml vizet odateszek egy lábasban, majd ehhez adom hozzá a rizst. Felforralom a vizet, majd 7-10 percen keresztül kis lángon, fedő alatt főzöm, majd a gázt elzárom, a fedőre még egy konyharuhát is szoktam teríteni, és hagyom, hogy a rizs felszívja a maradék vizet.
- Amikor a rizs elkészül, belemorzsolom a gabona kolbászt, és a wokba zúdítom az egészet a zöldségekhez.
- Jól összesütöm. Közben hozzáadom a szójaszószt és a paradicsomlevet.
- Jól megsózom, fűszerezem, és végül hozzáadom még a parmezánt.
- A cukkinit kívül és belül és vékonyan megkenem olajjal vagy kókuszzsírral, és beletöltöm a rizses masszát.
- Kb. 40 perc alatt (ez egy jó nagy példány) készre sütöm a sütőben 180-200 fokon.
- A céklákat nagyon vékonyra karikázom, és megsütöm.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Húú, ez nagyon finom lett. Bulgurral, darált hússal készítettem és biztos hogy nem utoljára. :-)
VálaszTörlésNagyon örülök! A bulgurosat mi is ki fogjuk próbálni! Szuper ötlet!
Törlés