2014. május 11., vasárnap

Krémleves reteklevélből

Ugye már tudjuk, hogy a bio zöldségek leveleiből, száraiból is csodás ételeket lehet készíteni. A retek zöldjéből készült krémleves leginkább egy nagyon visszafogott, krémes ízű spenótlevesre hasonlít. Próbáljátok ki!
Hozzátenném, hogy a retek levele több C-vitamint, kálciumot és egyéb tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyökér. Többek között ezért is éri meg felhasználni.



Hozzávalók:

  • 2 csomag retek zöldje
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes méretű burgonya
  • 1-2 ek vaj
  • alaplé (tetszőleges mennyiségű/ bio leveskocka + víz)
  • 1-2 dl habtejszín
  • retek a tálaláshoz
  • pici só
  • frissen őrölt bors
Elkészítés:
  1. A retek zöld leveleit alaposan megmossuk, a szárakat eltávolítjuk.
  2. A felaprított hagymát a vajon megpároljuk.
  3. Hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát, majd pár percig kavargatás mellett sütjük a vajon.
  4. Felöntjük az alaplével.
  5. A burgonyát puhára főzzük, majd hozzáadjuk az apróra vágott reteklevelet.
  6. Miután a zöld levelek egy kicsit összeestek, turmixgépbe szedjük a levest, és alaposan krémesítjük.
  7. Visszaöntjük a fazékba a levest. Hozzáadjuk a tejszínt, majd ízesítjük.
  8. Egy pillanat alatt felforraljuk, és már tálalhatjuk is retekszeletekkel.

2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon finom lett. Én fokhagymát is tettem bele, és beledobtam még egy csomó máshonnan kimaradt zöld újhagymaszárat is, így leginkább zöld hagymalevesre hasonlít az íze, csak annál finomabb. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök nagyon! Tényleg az is jó ötlet! Milyen jól felszippantja az összes "felesleges" levelet, ugye?

      Törlés