A tempurát leginkább a japán éttermek egyik népszerű ételeként ismerhetjük. Ropogós tésztában sült tengeri élőlényeket és zöldségeket kapunk, ha tempurát rendelünk.
Szeretném nektek megmutatni azt is, hogy mennyire egyszerű házilag is elkészíteni ezt a fogást, és azt is, hogy milyen sokoldalúan felhasználható gyakorlatilag végig a szezon alatt, mivel ebben a tésztában gyakorlatilag szinte bármi megforgatható és kisüthető.
A bundázott falatkáknak ropogósnak kell lenniük, és fontos az is, hogy akkor készítettük el igazán jól a fogást, ha nem csöpögnek az olajtól. De hogyan is érhetjük el mindezt?
Természetesen mindez a tésztánk állagán, valamint az olaj hőmérsékletén múlik.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás (kb. 40 ml) a hűtőből
- 200 ml jeges víz
- 240 ml hideg átszitált liszt
Szabályok, trükkök az elkészítéshez:
- A liszt és víz arányának 1:1 kell lennie.
- A tojást a vízhez kell adnunk, majd kézi habverővel alaposan eldolgozzuk. A tojásos vizet adjuk hozzá a liszthez. A tészta hozzávalóit evőpálcikával keverjük össze, és mindez a művelet maximum 1 percig tartson csupán. Nyugodtan hagyjuk meg a csomócskákat is. Nem fognak gondot okozni!
- Fontos, hogy a tészta ne legyen túl híg, de ne is legyen nagyon sűrű. Ez a tészta nem úgy vonja be a zöldségeket mint egy sörtészta vagy palacsinta tészta.
- Ha túl sokáig kevergetjük, a tészta ragacsos lesz, amikor megsül a falatkákon.
- Elengedhetetlen, hogy minden hozzávaló hideg legyen! Még a liszt is! Előző este átszitálhatjuk, majd hűtőben tarthatjuk felhasználásig.
- A tésztát kizárólag a sütés előtt készítsük el közvetlenül, és addig is tartsuk hidegen, hogy a glutén ne aktiválódjon.
- Az éttermek speciális olajkeveréket használnak a sütéshez. A lényeg az azonban, hogy valamilyen növényi olajat használjunk, amelyhez adhatunk egy kisebb adag szezámolajat.
- Az olaj legyen 160-180 fokos. Természetesen, ha vastagabb szeleteket sütünk, az olaj hőfoka is legyen alacsonyabb, hogy belül is megsüljün az étel.
- Először melegítsük fel az olajat 180 fok felé, mivel a hideg bundázott falatok mindenképpen lehűtik azt.
- Szükség van arra, hogy az olaj folyamatosan ugyanazon a hőfokon maradjon.Használhatunk speciális hőmérőt is az ellenőrzéshez.
- Bő olajban süssük a falatkákat! Halk, bugyborékoló hangot kell hallanunk sütés közben.
- Egyszerre kevés darabot süssünk. Kb. a felszín felét foglalhatják el a bundázott falatok.
- A megégett, leszakadt darabkákat mindig halásszuk ki sütés közben.
- A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre!
- A nedves zöldségeket szárítsuk meg papírtörlőn.
- A gyökérzöldségeket kb. 160 fokon süssük. A többit magasabb hőfokon.
- Ha leveleket sütünk, szórjuk meg a hátuljukat egy kis liszttel, majd csak ezt a részt mártsuk a tésztába. Mindössze 15-20 másodpercig süssük őket.
- A többi zöldséget nem szükséges lisztezni.
- Süssünk ilyen módon pak choi-t, spárgát, répát. Használjuk a fantáziánkat!
Inspiráló képek: http://www.justonecookbook.com/recipes/vegetable-tempura/ (Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése