2014. május 9., péntek

Spenótos rizottó

Egyszerűsége ellenére még sosem készítettem rizottót. Nem csalódtam ebben a Jamie Oliver receptben. Finom, krémes, pillanatok alatt elkészül. Annyit érdemes változtatni az eredeti recepten, hogy a spenótot vagy minimális ideig fonnyasszuk, vagy apróra vágva hozzá is adhatjuk nyersen a rizshez a főzés végén. Az utóbbi esetben még inkább megmaradnak a spenótban lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok. Szerintem főételként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
  • 20 dkg arborio rizs
  • 10-20 dkg friss spenót
  • 2 nagy ek vaj
  • 2 löttyintés olívaolaj
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt szerecsendió
  • 1 pohár száraz fehérbor (egy kis almaecettel helyettesíthető, kb. 2-3 ek)
  • reszelt parmezán
  • kecskesajt (elhagyható)
  • 6-7 dl zöldségalaplé (vagy víz+bio leveskocka)
Elkészítés:
  1. Egy lábasban felolvasztom az 1 ek vajat, löttyintek rá egy kis olívaolajat, és megpárolom rajta a kétféle hagymát, amelyet előzetesen apróra vágtam.
  2. A rizst megpirítom pár perc alatt, kavargatás mellett, a hagymás olajon.
  3. Jöhet a bor vagy almaecet, majd apránként adagoljuk az alaplét. Kavargatás mellett mindig hagyjuk az alaplét elfőni, és akkor öntsünk rá újabb adagot, ha szükségesnek látjuk.
  4. Kb. 15-18 perc alatt a rizs elkészül.
  5. A spenótot levelenként megmossuk, majd apróra vágjuk. Két lehetőségünk van tehát: vagy a rizsfőzés utolsó perceiben a rizottóba keverjük a nyers spenótot, vagy egy kis olaj és vaj keverékén megpároljuk a spenótot pár pillanat alatt, és úgy adjuk végül a rizshez.
  6. Legutoljára jöhet a szerecsendió és a sok-sok parmezán.
  7. 2 percig letarkarva állni hagyjuk.
  8. Tálalhatjuk még kecskesajttal a tetején.
  9. Sózni szükségtelen a sajtok és a levesalap sóssága miatt.
Forrás: http://cheesepluseverything.blogspot.hu/2009/03/jamie-olivers-spinach-and-goat-cheese.html  (Lengyel Zsuzsa)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése