Egyszerűsége ellenére még sosem készítettem rizottót. Nem csalódtam ebben a Jamie Oliver receptben. Finom, krémes, pillanatok alatt elkészül. Annyit érdemes változtatni az eredeti recepten, hogy a spenótot vagy minimális ideig fonnyasszuk, vagy apróra vágva hozzá is adhatjuk nyersen a rizshez a főzés végén. Az utóbbi esetben még inkább megmaradnak a spenótban lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok. Szerintem főételként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 20 dkg arborio rizs
- 10-20 dkg friss spenót
- 2 nagy ek vaj
- 2 löttyintés olívaolaj
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt szerecsendió
- 1 pohár száraz fehérbor (egy kis almaecettel helyettesíthető, kb. 2-3 ek)
- reszelt parmezán
- kecskesajt (elhagyható)
- 6-7 dl zöldségalaplé (vagy víz+bio leveskocka)
Elkészítés:
- Egy lábasban felolvasztom az 1 ek vajat, löttyintek rá egy kis olívaolajat, és megpárolom rajta a kétféle hagymát, amelyet előzetesen apróra vágtam.
- A rizst megpirítom pár perc alatt, kavargatás mellett, a hagymás olajon.
- Jöhet a bor vagy almaecet, majd apránként adagoljuk az alaplét. Kavargatás mellett mindig hagyjuk az alaplét elfőni, és akkor öntsünk rá újabb adagot, ha szükségesnek látjuk.
- Kb. 15-18 perc alatt a rizs elkészül.
- A spenótot levelenként megmossuk, majd apróra vágjuk. Két lehetőségünk van tehát: vagy a rizsfőzés utolsó perceiben a rizottóba keverjük a nyers spenótot, vagy egy kis olaj és vaj keverékén megpároljuk a spenótot pár pillanat alatt, és úgy adjuk végül a rizshez.
- Legutoljára jöhet a szerecsendió és a sok-sok parmezán.
- 2 percig letarkarva állni hagyjuk.
- Tálalhatjuk még kecskesajttal a tetején.
- Sózni szükségtelen a sajtok és a levesalap sóssága miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése