Polenta vagy puliszka? Melyik a helyes elnevezés? Mindkettő ugyanarra az egyszerű kásaételre utal!
Annyi a különbség a két fogás között, hogy mi magyarok a puliszkát főként kukoricadarából (vagy kukoricalisztből), míg az olaszok a polentát szinte kizárólag a finom szemcséjű kukoricalisztből készítik. Manapság trendibb nálunk is polentaként feltüntetni az étlapon ezt az egyszerű ételt, amelyet inkább tejjel (és tejszínnel), finom sajtokkal megbolondítva készítenek el az éttermekben a sós víz helyett.
Az olaszok a polentát főzik, sütik (sütőben vagy olajon), valamint rakott ételeket varázsolnak belőle.
Fontos megjegyezni, hogy a kukoricaliszt és kukoricadara nem tartalmaz glutént.
A puliszka/polenta elkészítése során megtehetjük azt is, hogy fele-fele arányban használunk darát és lisztet. A teljes lisztes változatot kis lángon, sokkal tovább kell főzni, mint a darás verziót. Jó kis karizom gyakorlat.
Sokféle hagyományos elkészítési módját ismerjük ennek a kásaételnek Magyarországon és a környező országokban.
Íme egy saját variáció polentára:
Hozzávalók (személyre):
- 10 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg kukoricadara (vagy csak dara)
- 4 dl víz + 4 dl levesalap
- 2-3 ek minőségi vaj
- fél kg spenót
- 1 csokor reteklevél/céklalevél
- 1 szál új fokhagyma vagy 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 szál új lilahagyma vagy 1-2 fej lilahagyma
- egy nagyobb marék apróra vágott füstölt sonka (pl.: mangalica comb)
- só
- frissen őrölt bors
- csipet szerecsendió
- edámi sajt reszelve
- parmezán reszelve
Elkészítés:
- A hagymákat megpároljuk egy kis vajon, majd rádobjuk az apróra vágott sonkát és összesütjük.
- Végül rádobjuk az felaprított leveleket, és pár pillanat alatt megpároljuk. Fűszerezzük.
- A sonkás masszát félretesszük.
- Feltesszük a vizet és a levesalapot főni, majd lassan adagolva beleszórjuk a lisztet és a darát. Közben kézi habverővel szépen kevergetjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg megfelelően sűrű nem lesz.
- Egy tortaformát kivajazunk.
- A megfőtt darához keverjük a zöldséges masszát, majd a formába szedjük, és szépen ellapítjuk.
- Hagyjuk egy kicsit dermedni, majd többféle sajtot reszelünk a tetejére, és 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem pirul.
- Érdemes hűlni hagyni, mert így szépen szeletelhető lesz a "torta". Remek köret vagy akár könnyű ebéd is lehet.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése