2013. október 25., péntek

A BORDÁSKEL (PAK CHOI)


A keleti káposzta

A bordáskel, más néven pak choi vagy pak choy a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartozik, azaz a fejes- és kelkáposzta rokona. Elsősorban a távol-keleti országokban termesztik és fogyasztják, bár kellemes íze, kiváló tápértéke és a kínai konyha népszerűsége miatt egyre inkább meghódítja Európát is. Levélnyelét és levelét fogyasztjuk. Külföldi oldalakon pak choi, pak choy vagy bok choy néven találjátok meg.

Tápanyagok
Tápanyagai közül ki kell emelni, hogy igen gazdag C- és K-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, emellett számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Egy adag (kb 15 dkg) párolt bordáskel a napi ajánlott mennyiség másfélszeresét tartalmazza A-vitaminból, háromnegyedét C- és K-vitaminból. Mindezt csekély 20 kalóriáért Mint minden keresztesvirágú növény, a bordáskel is gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek fontos szerepet játszanak a rákmegelőzésben és a koleszterinszint csökkentésében.
Kiemelkedően jól hasznosul a szervezetben a bordáskel kalciumtartalma, kétszer olyan könnyen, mint a tejtermékekből, és nagyságrendekkel jobban, mint más, magasabb oxálsavtartalmú zöldekből (például a spenótból). Mivel emellett igen magas a csontok anyagcseréjében szerepet játszó K-vitamintartalma is, a bordáskel fogyasztása hozzájárul csontjaink egészségéhez.


Tárolás
Jól záródó műanyag dobozban 3-4 napig friss marad.

Elkészítés
Levelét nyersen beleszelhetjük olyan salátákba, amelyekbe zöld leveleket szánunk, vagy hozzáadhatjuk zöld turmixokhoz. A levélnyél kitűnő kiegészítő ízt ad a káposztasalátáknak, de Kína több régiójában savanyítják is, úgy készítik el, mint a kovászos uborkát. Emellett elkészíthetjük az egész növényt keletiesen, dobva-rázva, de a kelkáposztát is helyettesíthetjük vele bármilyen receptben.
A levélnyél és a levél vitamin- és ásványianyag-összetétele eltér, némelyek a levélnyélben, mások a levélben koncentrálódnak, érdemes tehát mindkettőt fogyasztani.
Egészségmegőrző, rákmegelőző vegyületei jobban hasznosulnak a szervezetben, ha a bordáskelt nem egészben, hanem közvetlenül az elkészítés előtt felszeletelve fogyasztjuk.

A blogban található pak choit tartalmazó receptekért kattints ide.

Forrás:
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/bordas_kel.html
http://www.diseaseproof.com/archives/healthy-food-bok-choy-nutrient-dense-and-delicious.html
http://nutritionfacts.org/video/overdosing-on-greens/
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2377/2
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2378/2
http://www.nutrition-and-you.com/bok-choy.html


A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése