2013. október 16., szerda

Pizza házilag


Hozzávalók:


  • 4 g friss élesztő
  • 150 g 22°C-os víz
  • 2 ek porcukor
  • 150 g finomliszt
  • 150 g magas sikértartalmú liszt (kenyérliszt, de fontos, hogy ne legyen benne élesztő)
  • 3/4 ek finomított tengeri só

Elkészítés:

  1. Az élesztőt elkeverem a vízzel és a cukorral, robotgépbe teszem és hozzáadom a lisztet és a sót. Összedolgozom, majd hagyom 10 percet pihenni. Ezután 1/2 órán keresztül dagasztom. Letakarom, meleg helyre teszem és 1 órán át kelesztem a tésztát. 
  2. Közben elkészítem a paradicsomszószt a pizzára és előmelegítem a sütőt 220 fokra. A serpenyőt a kezdetektől fogva beleteszem, hogy forrósodjon át és csak akkor veszem ki, amikor ráteszem a tésztát.
  3. Amikor megkelt 4 részre osztom a tésztát és kis golyókat formázok belőle. Hármat letakarok és hagyok pihenni, egyet pedig egészen vékonyra nyújtok. Engem nem zavar, ha nem tökéletesen kerek, de ezzel is el lehet játszani.
  4. A vékonyra nyújtott tésztát hagyom 5 percig pihenni, majd ráteszem a feltéteket: most fűszeres paradicsomszósz, főtt pármai sonka, gomba, mozzarela és olivabogyó. A kész pizzát a forró, felfordított serpenyőre teszem (a serpenyő fonákja a sütőlap) és azonnal visszateszem a sütőbe. 7-10 perc alatt készre sül, figyelni kell rá - amikor a szélei felpúposodtak és megpirulnak azonnal ki lehet venni. Forrón fogyasztva kenterbe veri az itthon kapható pizzák 99%-át.
  5. A maradék tésztákat ugyanígy sütöm ki, a feltéteket ízlés szerint lehet variálni természetesen. Egy pizza így kb. 20 cm átmérőjű (ekkora sütőbe tehető serpenyőm van).
Forrás:
Szakácsok Könyve 470. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése