2013. október 23., szerda

A MIZUNA

Fogjunk sárkányt!
A mizuna kínai eredetű salátaféle, de manapság Japánban a legnépszerűbb, a neve is japán, annyit tesz: „vízizöld”. Nevezik még mustárspenótnak, tévesen naméniának, kiotói vízizöldnek és sárkányfogó salátának is. A káposztafélék családjába tartozik, enyhén mustáros ízű leveleit (és velük a növény szárát) fogyasztjuk. Külföldi oldalakon szintén mizuna néven bukkanhatunk rá.



Tápanyagok
Kiemelkedően magas a vas- és foszfortartalma, gazdag emellett béta-karotinban, káliumban, C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, folsavban, E- és K-vitaminban. Emellett más keresztesvirágúakhoz hasonlóan a mizuna is igen gazdag a rákmegelőzésben fontos szerepet játszó úgynevezett glükozinolátokban. Ráadásul még élelmi rostból is jelentős mennyiséget tartalmaz, így az emésztésünk rendben tartásához is hozzájárul.

Tárolás
Jól záródó műanyag dobozban hűtőben tárolva legalább 4-5 napig friss marad.

Elkészítés
Kitűnően illik gyakorlatilag bármilyen salátába, amelybe egyébként is tennénk zöld leveleket. Az íze egyáltalán nem tolakodó, remekül kiegészít minden egyéb saláta-alapanyagot, és bármilyen öntettel tálalhatjuk.
Kész köretet is feldobhatunk azzal, ha némi mizunát keverünk hozzá, de a mizunát akár kevés olajon meg is párolhatjuk – ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a szárának hosszabb időre van szüksége a párolódáshoz, mint a leveleknek. Pirítással készült ételekhez (pl. csíkokra vágott pirított fűszeres húshoz, pirított májhoz) is remekül illik, ha az elkészült, de még meleg ételhez hozzáforgatjuk. 

A blogban található mizunás receptekért kattints ide.

Íme egy kép, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni egymástól a következőket (balról jobbra): Rouge metis, Tatsoi, Namenia, Red giant, mizuna, rukkola/arugula:



Forrás:
http://slism.com/calorie/106072/

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése