2013. október 5., szombat

Sütőtökleves fekete hagymamaggal

 A szokásos sütőtökleves egy kissé pikánsabb változata Dudik Évától: 

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk fekete hagymamag
  • csipetnyi csilipor
  • 80 dkg sütőtök tisztítva, kockára vágva
  • 1 nagy krumpli
  • 8,5 dl zöldségalaplé
  • egy csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. A felhevített olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fekete hagymamagot és a csilit, és egy percig sütjük őket.
  2. Beleöntjük a tököt, a krumplit és az alaplevet, felforraljuk, jól megkeverjük, és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ami kb. 20 perc.
  3. A kész levest leturmixoljuk, turmixolás közben hozzáadjuk a friss petrezselyemzöldet.

Három megjegyzés:

  1. Az eredeti recept szerint ezt a levest nem kell sózni, de nekem sósan és egy csipetnyinél jóval több csilivel ízlik igazán.
  2. A petrezselyem friss íze képes elnyomni az összes többi ízt, ezért óvatosan adagoljuk turmixolás közben.
  3. Fekete hagymamag (más néven katicamag, nigella mag vagy fekete kömény) keleti fűszerboltokban kapható, pl. a Jókai utcában.

Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/8200/squash-and-nigella-seed-soup (ford. Dudik Éva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése