2013. október 29., kedd

Kalotaszegi savanyúleves

Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 3 sárgarépa
  • 3 fehérrépa (ehelyett én paszternákot használtam)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • tárkonyecet
  • 1 csokor petrezselyem levél
  • só, bors
  • ecet vagy citromlé
Elkészítés:
  1. A húst 2 liter hideg, sós vízben feltesszük főni. 
  2. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított répaféléket meg a vöröshagymát, majd a levest fedő alatt, lassú tűzön főzzük. 
  3. Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, kiszedjük és apró kockákra felvágjuk, a levest pedig átszűrjük. 
  4. A tejfölt elkeverjük a liszttel, adunk hozzá egy merőkanállal a forró levesből, és azzal is jól elkeverjük. A levest behabarjuk, sóval és borssal utánaízesítjük, és ízlés szerint ecettel vagy citromlével savanyítjuk. 
  5. Visszatesszük a felkockázott zöldséget meg a húst, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és házi parasztkenyérrel tálaljuk.
Ezt a levest Kalotaszentkirályon főzik az esküvők másnapján, keresztelők és halotti torok alkalmával.

Forrás: Erdélyi Konyha Kalendárium 2013 (beküldte: Nagy Norbert)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése