2014. május 18., vasárnap

A RETEK

Lehet kicsi piros, hatalmas fehér, öklömnyi fekete - mi az?

A retek roppant változatos formájú és nagyságú zöldség, a pici piros hónapos retkek, a sörretkek, a hatalmas jégcsapretkek mind előfordulnak a piacokon és konyhánkban. A retket szinte a világ minden táján fogyasztják, a fajták népszerűsége területenként változik. A retek a keresztesvirágúak rendjébe, azon belül a káposztafélék családjába tartozik, nálunk hagyományosan az egyik első tavaszi zöldségféle. Elsősorban megvastagodott gyökerét esszük, de a zsenge levelek is fogyaszthatók. A különféle retkek elnevezése egyes nyelveken a formákhoz hasonló változatosságot mutat, a dobozainkban előforduló piros, kisebb fajtáknak angolul radish, németül Radieschen, franciául radis, spanyolul rábano, olaszul pedig ravanello néven tudtok még utánaolvasni. Sajátos fajtája az őszi-téli dobozainkban található fekete retek, ezt angolul black Spanish (radish), németül Schwarzer Winter-Rettich, franciául radis noir néven keressétek.

Tápanyagok

A friss zöldségekben szegény téli időszak után a retkek remek vitaminforrásnak számítanak kora tavasszal, elsősorban C-vitamin-tartalmuk érdemel említést. Egyéb vitaminokból és ásványi anyagokból nem tartalmaz ugyan olyan sokat, mint a sztárzöldségek, ám szinte mindenből tartalmaz egy keveset, így tél végén kitűnően alkalmas leapadt vitamin- és ásványianyag-készleteink feltöltésére. Kéntartalmú illóolajai serkentik az epe termelődését és kiürülését, a csípős ízért felelős mustárolaj-glikozid pedig nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. Emellett feljegyezték még a retek vesetisztító, méregtelenítő hatását is.
A fekete retek rostokban és illóolajakban gazdagabb, mint a tavaszi piros fajták.
Zsenge zöldjéből több C-vitaminhoz juthatunk, mint a gyökérből, a levelek emellett jelentős mennyiségben tartalmaznak béta-karotint és kalciumot.

Tárolás

A zöldjét érdemes a gumótól külön tárolni, úgy mindkettő tovább friss marad. Jól záródó dobozban, hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk.

Elkészítés

A retket elsősorban nyersen fogyasztjuk, szendvicsekben, salátákban. A reteklevélből készíthető pesto vagy leves, más zöld levelekkel keverve zöld turmix vagy akár főzelék is.

Forrás:


A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése