2014. május 12., hétfő

A SPENÓT

Popeye kedvence
Aki arra fogadott, hogy a spenót bemutatásából nem maradhat ki Popeye neve, az nyert. Az amerikai rajzfilm-tengerész ugyanis mindenki másnál többet tett ennek a leveles kultúrnövénynek a népszerűsítéséért. A spenót a disznóparajfélék (libatopfélék) családjába tartozik, és mint ilyen többek közt a mángold és a cékla rokona. Jellegzetes ízű növény, gyakorlatilag az egész világon elterjedt, kedvelt zöldség. Angolul spinach, németül Spinat, franciául épinard, spanyolul espinaca, olaszul pedig spinaci néven tudtok még utánaolvasni.
A spenót mellett dobozainkban egy angolul perpetual spinach névvel jelölt különlegesség is lesz, amely ízében és küllemében a mángold és a spenót között van, és folyamatosan szedhető. Magyar nevének a spángold vagy a metélő mángold vagy az állandó spenót nevek merültek fel. Íze kicsit visszafogottabb, mint a spenóté, tápanyagtartalma – a mángoldhoz és a spenóthoz hasonlóan – egészen kiemelkedő.

Tápanyagok
A spenót az egyik legértékesebb zöldségféle. A vitaminok és ásványi anyagok mellett klorofilt, és más növényeknél több fitotápanyagot is tartalmaz, például béta-karotint, luteint és zeaxantint, flavonoidjai pedig antioxidáns hatásúak. Egy adag (kb. 20 dkg) spenót főve vagy párolva a napi ajánlott mennyiség kb. tízszeresét tartalmazza K-vitaminból, kb. háromszorosát A-vitaminból, több mint 80%-át mangánból, emellett jelentős folsav-, magnézium-, vas-, réz-, B2-vitamin-, B6-vitamin-, E-vitamin-, kálium- és C-vitamin-forrás. Emellett jelentős mennyiségű kalciumot is tartalmaz, annak felszívódását azonban a zöldség oxálsav-tartalma nagyban gátolja. Összességében Popeye-nek igaza volt: a spenót éltető, erőt adó zöldségféle, aktívan hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, különösen a vérképzés, a csontok, a szem és a bőr egészségének megőrzésében játszik szerepet.

Tárolás
A spenót gyorsan megfonnyad, megromlik, zacskóban vagy jól záródó dobozban pár napig azért friss marad a hűtőben. Igyekezzük minél szárazabban hűtőbe tenni! Párolva vagy főzve kitűnően fagyasztható, fagyasztás alatt ízét jobbára megőrzi – tápanyagai egy része azonban elvész.

Elkészítés
A zsenge levelek kitűnő ízt adnak a salátáknak és zöld turmixoknak, emellett a spenót párolva, blansírozva, főzve igen sokféleképpen elkészíthető: nem csak főzeléknek, hanem rakható rakottasokba, tésztaszószokba, töltelékekbe, sós piték feltétjébe is. A spenót azon zöldségek közé tartozik, amelyek tápanyagai párolva, főzve, blansírozva jobban érvényesülnek, mint nyersen salátába keverve – kivéve, ha a nyers leveleket leturmixoljuk, a spenót tápanyagai ugyanis ez utóbbi esetben hasznosulnak a legjobban.
A spenót oxálsav-tartalma blansírozással csökkenthető: dobjuk a leveleket két percre lobogva forró, bő vízbe, majd halásszuk ki, és tegyük hideg vízbe őket. (A blansírozóvizet öntsük ki.) Ezzel az eljárással a spenót édesebb is lesz. Szintén csökkenthetjük az oxálsav hatását, ha a spenótot C-vitaminban gazdag ételekkel vagy italokkal együtt fogyasztjuk (és ezzel a vas felszívódását is segítjük).
Ha azonban az oxálsav miatt nem aggódunk, akkor a fentiek értelmében a legtöbb tápanyaghoz akkor jutunk a spenótból, ha zöld turmixba keverve fogyasztjuk, illetve ha rövid ideig pároljuk vagy dinszteljük.

Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése