2014. május 16., péntek

Töltött spenótos palacsinta

Már elolvastam az ötleteket a különböző levelek felhasználására, ha megengeditek, a spenót egy, általam nagyon kedvelt receptjét megosztom veletek.

Hozzávalók
  • 12 db palacsinta
  • 60-70 dkg spenót
  • szerecsendió, só
  • esetleg borsikafű, bors
  • sonka
  • 1,5 l tej
  • 1 tojás
  • füstölt sajt
Elkészítés
  1. Általában 12 db palacsintát készítek, de azt is oly módon, hogy a tojás fehérjét fölverem, és miután már olajat is kevertem a tésztába, akkor óvatosan azt is beleforgatom. Így nagyon könnyű, laza palacsintát tudok sütni. Van, aki élesztővel készíti, vagy csipet szódaporral. (Én 3-4 tojással csinálom)
  2. Kb 60-70 dkg spenótot és egy fej hagymát vajon dinsztelem addig, amíg szép élénkzöld színű nem lesz. Ezután egy szűrőben lecsurgatom, kevéske levét ezáltal is fölveszem, de előzőleg kevés szerecsendióval és sóval keverem. Lehet borsikafüvet, vagy borsot is hozzáadni, de ez utóbbit az unokám miatt elhagyom.
  3. Amennyiben "dúsítani" szeretnétek a tölteléket, akkor még sonkát is darabolhattok bele.
  4. A kész palacsintákat megtöltöm, végüket behajtom kissé, majd jénaiba teszem. Leöntöm a kb 1,5 l tejjel összekevert spenótlével, majd az egészet egy tojással simára keverem.
  5. Még ezután is meg lehet szórni szerecsendióval, majd reszelt sajttal. Amennyiben füstölt sajtot teszek rá, akkor már nem sózom. (Egyébként sem szeretem a túl sós ételt, nem is egészséges.)
  6. Mivel a sütőm nem hőfokmérős, így jól előmelegítem - valamikor a nagymamámnak sparheltja és kemencéje volt, és mindig szépen megsült minden. Kb. 20 perc alatt elkészül. A gáznak a 3-4-ik fokozatán sütöm, de hozzáteszem, hogy már ez sem tökéletes, tehát közben benézek rájuk.
Fogadjátok olyan szeretettel, mint amilyennel megosztom veletek!
Forrás: Dóráné Ibolya

2 megjegyzés:

  1. Ibolya! A végén tényleg másfél liter tejjel öntöd le? Gyöngyi

    VálaszTörlés
  2. Ibolya! A végén tényleg másfél liter tejjel öntöd le? Gyöngyi

    VálaszTörlés