2014. május 30., péntek

Közösségi komposzt pont -
CSAK A KÖZÖSSÉG TAGJAINAK!!!


Kedves Közösség!
A zöldségek konyhai előkészítése után, biztos mindenkinek sok „zöld hulladéka” (nevezzük inkább „zöld komposztra valónak  ” ) termelődik. Aki nem rendelkezik kerttel és nincs lehetősége otthon komposztálni, azok számára egy Közösségi komposzt pontot hozunk létre a Waldorf iskola udvarán! (Az iskolából az udvarra kilépve, szemben a nagy fa alatt egy komposzt keretet találtok.)
Miért Jó komposztálni?
  1. Csökkentsd a hulladékodat! Hazánkban egy ember évente körülbelül 450-500 kg hulladékot termel. Ennek kb. 30%-a olyan szerves anyag, amely egyszerűen és olcsón komposztálható;
  2. Gazdagítsuk mi is az iskola kertjét. A komposzt ugyanis talajjavító anyag!
  3. NEM HULLADÉKOK …BIO JAVAK  Úgy érezzük, hogy a mi bio zöldségeink maradékai nem végezhetik egy szemétégetőben vagy lerakóban petpalackok és cigi csikkek között! Értékes tápanyagok, melyeket vissza kell juttatnunk a körforgásba!

Hogyan tároljam, miben szállítsam?
Egy zárható fedelű, füles vödör (szögletes vagy kerek ) ami könnyen elfér a konyhában, biztonsággal szállítható és a szagokat nem engedi ki  . Kis mennyiség esetén papír zacskó (ezzel együtt komposztra dobható) de az átázás veszélye miatt ebben csak rövid ideig , nem túl lédús zöldségmaradékokat pl: krumpli héj.




Mit tehetek bele? 
  • A konyhából és a háztartásból: a zöldség- és gyümölcshulladékok, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 2-3 kg/m3), növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt.
  • Kis mennyiségben, jól feldarabolva: toll, szőr, papír (pl. selyempapír, újságpapír nem!), gyapjú, pamut és lenvászon.

  • A kertből: levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor. A diófa levele is komposztálható.
Mit nem tehetek bele?
  • Festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék;
  • szintetikus, illetve nem lebomló anyagok (műanyag, üveg, cserép, fémek), ide tartoznak a lebomló felirattal rendelkező műanyagszatyrok, evőeszközök is;

  • ételmaradék, hús, csont – bár ezek lebomlanak – ne kerüljenek a komposztálóba a kóbor állatok, rágcsálók és a fertőzést terjesztő legyek miatt;
Forrás: Komposzt kisokos - HUMUSZ
KÖSZÖNJÜK 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése