2014. május 19., hétfő

A zöldségek helyes tárolása

Bizonyára mindannyiótokban felmerül egy-egy dobozátvétel után, hogy hogyan lenne érdemes tárolni a sok friss zöldséget, salátát annak érdekében, hogy ne fonnyadjanak meg gyorsan a gyökerek, gumók, vagy ne rohadjanak meg a ropogós levelek a zacskókban, amelyekben megkapjuk őket.
Ebben a bejegyzésben főként Orsi segítségével összefoglaljuk nektek, hogy mire érdemes ügyelni a zöldségeitek előkészítésekor, tárolásakor.
Lehet, hogy először túlzottan melósnak tűnik majd mindez, de hamar rutinná válnak ezek a feladatok, és tovább élvezhetitek a ropogós zöldségeket.

Ami fontos mondanivaló a kertész részéről: tudnotok kell, hogy ezek a zöldségek olyan formában érkeznek meg hozzátok, mintha a kertből magatok szedtétek volna, csak minimális előkészítést, hűtést, tisztítást kapnak, és annak ellenére, hogy a szortírozásuk megtörténik, elő kell készíteni őket otthon a tároláshoz. 
Benoit-ék francia AMAP rendszerében semmit nem mosnak, és nem is osztanak szét hanem mindössze rekeszekbe szedik a zöldségeket, és indulnak az átvételre. Ott az a szokás hogy a  közösségi tagok maguk végzik el  mindezt! Mi azért minimális előkészítést továbbra is vállalunk!

Hasznos kellékek: jól záródó dobozok vagy zacskók, konyharuha, salátacentrifuga

Orsi és a Köménymag tanácsai:

1. Ha valamilyen gumós/gyökérzöldség érkezik levelestől (sárgarépa, retek, cékla, karalábé), csavarjátok le a zöldet, és mosás szárítás után külön tároljátok. Ha nem választjátok le a leveleket, akkor a gumó tovább párologtat, és hamar megfonnyad, pláne ha friss zsenge tavaszi termésről van szó, amelynek vékony még a héja is.

2. A leveles zöldek (saláta, pak choi, oriental mix, spenót, rukkola, stb.) mosását érdemes bő vízben a mosogatóban végezni.
A leveleire szedett zöldeket lassan beleszórhatjátok a vízbe (közben alkalmatok nyílhat kikapni, amit el akarok távolítani, néhány sárgább levél, esetleg gyom, bár a tyúkhúr nyugodtan maradhat). 
Egy rövid áztatás után megmozgatjhatjátok a leveleket, hogy a homok leülepedjen a vízben, majd kiemelhetitek őket egy tálba. Ez azért fontos, mert ha csak leöntjük az öblítővizet, akkor mindig marad a leveleken és a tál alján is homok! 
Ezt a folyamatot érdemes kétszer ismétlni, majd tiszta konyharuhára boríthatjuk a tál tartalmát, és hagyhatjuk lecsepegni. Érdemes lehet beszerezni egy salátacentrifugát, amelyben nagy mennyiségű levelet is meg lehet szárítani. Ez nemcsak a tárolás során, hanem a salátakészítés során is nagyon hasznos (ugyanis nem jó, ha a salátalevelek vizesen kerülnek a salátás tálba; nem vonja be őket az öntet).
Ezután tiszta zacskóba vagy egy erre rendszeresített zárható tároló edénybe tesszük a leveleket, és így kerülnek a hűtőbe. A dobozok aljára esetleg tehetünk még egy-két lap konyhai papírtörlőt, hogy teljesen felszívja a maradék vizet.
Külön dobozokban sorakozhatnak a retkek, céklák és a zöldek, reggelire, uzsonnára várva. Ezt az előkészítést mihamarabb meg kell tenni, és utána már nincs is vele gond a héten; így csak egyszer van kosz a konyhában, nem minden saláta külön mosásánál! Ezután már csak csipegetni kell belőle, és fogyasztani mert jön a következő doboz!

3. Abban az esetben, ha tudjuk, hogy valamit párolva/blansírozva fogunk elkészíteni, akár blansírozhatjuk még csütörtök is este (pl. spenótot vagy mángoldot), így kisebb helyet foglalnak majd a hűtőben. Fontos megjegyezni, hogy ilyen formában viszont kb. 2-3 napon belül fel kell használnunk az előkészített zöldséget.

4. A krumplit, sárgarépát, vastag héjú tököket száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Akár a spájzban, akár a hűtőben helyezzük el őket, fontos, hogy ne mossuk meg egyiket sem előzőleg, mivel úgy könnyebben rothadásnak indulnak. A batátát ne tegyük a hűtőbe, mert megkeményedik és kiszárad!

5. A fűszernövényeket száríthatjuk bokrétába kötve felakasztva valahol egy olyan helyen, ahol nincs útban, vagy akár lemosva és leszárítva is betehetjük zacskókba őket a hűtőnkbe. Szárítás után fényvédett helyen, befőttes üvegekben is praktikus őket tárolni. Végezetül akár ilyen helyes kis frissen tartó dobozba is tehetjük az ágacskákat, és ebben az esetben a hűtőben is tárolhatók egy ideig.

6. A zöldségek, fűszernövények és gyümölcsök tárolásának van még egy igen praktikus módja: a fagyasztás. Tudnunk kell azonban, hogy milyen zöldségeket érdemes lefagyasztani egyáltalán, és milyen előkészületek szükségesek az esetükben.
Természetesen a friss saláták nem fagyaszthatók. Ráadásul az esetükben még a nagyon magas fokozaton hűtő fridzsiderrel is vigyáznunk kell!
Az alábbi zöldségek viszont nyugodtan fagyaszthatók: zöldborsó (blansírozva), fejtett bab (zacskókba porciózva), spenót, sóska és mángold (mindhárom dinsztelve), paprika (negyedelve, télire pörköltbe, levesbe nagyon jó), paradicsom (a picik akár egészben eltehetők; télire pörköltbe, levesbe, paradicsomos mártásokhoz remek), uborka (gyalulva; uborkasalátának elkészítve felengedés után), tökök (gyalulva; főzeléknek vagy akár süteménybe), sárgarépa és karalábé (levesbe akár nyersen, vagy blansírozva), zöldfűszerek (kapor, petrezselyem, koriander, zeller zöldje bezacskózva - szinte majdnem olyan jó, mint a friss növény), cékla (sütve vagy párolva fagyasztható).
A blansírozás mindössze annyit tesz, hogy a zöldséget lobogó vízbe dobjuk, és pár perces főzés után gyorsan le is hűtjük hideg vízben. Így megtartja a színét, állagát és ízét a fagyasztás során.

Forrás: Köménymag





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése