2013. november 24., vasárnap

A CSICSÓKA

A napra forgó gumós

A csicsóka a fészkesvirágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjába tartozik, a napraforgó közeli rokona. 2-3 méteresre is megnő, gyönyörű sárga virágokat hoz, amelyek a napraforgóhoz hasonlóan követik a nap mozgását. Föld alatti gumóit, azaz megvastagodott szárrészeit fogyasztjuk. A gumók alakja változatos, sokszor dudoros, barázdált, a húsa fehér. Angolul Jerusalem artichoke vagy sunchoke, németül Topinambur, franciául topinambour, spanyolul tupinambo, olaszul pedig szintén topinambur néven keressétek.

Tápanyagok
Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket, valamint béta-karotint, B2-, C-vitamint és niacint. Jelentős mennyiségben tartalmaz tiamint, azaz B1-vitamint (10 dkg nyers gumó a napi ajánlott mennyiség 17%-át), rezet (15%-át) káliumot (10%-át), és kiemelkedően sok vasat (10 dkg a napi ajánlott mennyiség több mint 40%-át).
Több esszenciális aminosav található benne, emellett egyéb olyan tápanyagok is, amelyek a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlenek.
Kiemelendő a csicsóka magas inulintartalma: a csicsóka a jelenleg ismert legjobb inulinforrás. Az inulin egyfajta élelmi rost, ami azonban csak a vastagbélben szívódik fel, és különösen a vércukor normalizálásában játszik fontos szerepet, emellett segít helyreállítani a bélflórát (serkenti a bélflórában élő hasznos baktériumok szaporodását, és gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélben), csökkenti a vér koleszterin-, triglicerid- és húgysavszintjét is, illetve a mellrák megelőzésében is segít. Mindezek miatt cukorbetegeknek és anyagcserezavarokban szenvedőknek kifejezetten ajánlani szokták a csicsóka fogyasztását.
Tárolás
Viszonylag hamar romlik, hűtőben tároljuk.

Elkészítés
Fogyasztható nyersen, főve, párolva, sütve, gyakorlatilag bármilyen ételben helyettesíthetjük vele a burgonyát, de a nyers gumókból gyümölcscentrifugával levet is készíthetünk.
Pucolni nem kell, elég jó alaposan megdörzsölni.



Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése