2013. november 25., hétfő

Kolbászos fodros kel leves

A különféle angolszász oldalak szerint fodros kelből készül a portugál konyha egyik híres fogása, a caldo verde nevű leves. Autentikusabb források ugyan rámutatnak arra, hogy az a káposzta nem ez a káposzta (itt meg is lehet tekinteni az igazit: http://www.azeliaskitchen.net/caldo-verde-potato-cabbage-sausage-soup), én ráadásul a nagyon nem portugál BBC receptjét készítettem el, így a végeredmény a legkevésbé sem autentikus, de nagyon finom, igazi téli leves lett.

Hozzávalók kb. 3-4 tányér leveshez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 5 dkg füstölt kolbász felszeletelve
  • 30 dkg krumpli kockákra vágva
  • 1 csomó fodros kel (szárak nélkül kb. 10 dkg), laskára vágva

Elkészítés:

1. A hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a kolbászt. Süssük őket együtt 2-3 percig.
2. Adjuk hozzá a krumplit, és öntsük fel egy liter vízzel vagy alaplével, és fedő nélkül kis lángon főzzük.
3. Amikor a krumpli megfőtt, adjuk a leveshez a kelt, és főzzük tovább még 2-3 percig, amíg a káposzta kicsit megpuhul.
4. Turmixoljuk le a levest - nem lesz homogén, legalábbis az én egyébként kifogástalanul működő turmixom nem bírt a fodros kellel, de így pont jó lett a leves állaga. A kolbászdarabokat turmixolás előtt érdemes kihalászni, de ha benne hagyjuk, az sem lesz pép a levesünkben, hanem inkább morzsáira esik.
5. Kóstolgassuk, sózzuk, foszlós kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése