2013. november 25., hétfő

A FODROS KEL

A fodros-bodros
A fodros vagy leveles kel a keresztesvirágúak rendjébe, a káposztafélék családjába tartozik. Nem képez fejet, azaz sötétzöld, fodros szélű levelei a levélnyélen külön állnak. Őszi-téli zöldség, akkor kezdik betakarítani, amikor az első fagyok már megcsípték. Nálunk kevéssé ismert és népszerű zöldség, de néhány nyugat-európai országban, pl. Németországban és Hollandiában kihagyhatatlan a téli étrendből.

Angolul kale vagy borecole, németül Grünkohl, franciául chou frisé, spanyolul col verde, olaszul pedig cavolo nero néven keressétek. (Az egyes országokban más-más fajták a népszerűek, ezért külsőben némi eltérés lehet a fodros kel, a kale és a cavolo nero között.)

Tápanyagok
A fodros kel roppant gazdag mindenféle vitaminban és ásványi anyagban. Kiemelkedően sok A-, C- és K-vitamint tartalmaz, 10 dkg nyers fodros kelből a napi ajánlott mennyiség háromszorosához, kétszereséhez illetve tízszereséhez juthatunk (nem ismert olyan növény, amelyből több K-vitamin jutna a szervezetünkbe), és vitaminjainak nagy része a nem túl hosszú ideig tartó főzés vagy párolás után is megmarad: 10 dkg főtt fodros kelben A- és K-vitaminból nagyjából annyi található, mint a főzés előtt, de még a köztudottan sérülékeny C-vitaminból is a napi ajánlott mennyiség kb. 90%-ához juttatjuk a szervezetünket.
Ásványi anyagai közül említést érdemel a mangán, amely segíti az anyagcserét, és hozzájárul a zsírsavak előállításához. Kéntartalmú hatóanyagai serkentik a méregtelenítést, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében.
A Nurses’ Health Study több mint 60 000 nő vizsgálatára alapozva azt találta, hogy azoknál a nőknél, akiknek az étrendje olyan flavonoidokat tartalmaz nagy mennyiségben, amilyen a fodros kelben vagy a brokkoliban található, 40%-kal csökken a petefészekrák kockázata. Ráadásul a keresztesvirágúak napi fogyasztása lassítja a szellemi hanyatlást.
Mindemellett sok rezet, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Szervezetünk a fodros kelből származó kalciumot jobban hasznosítja, mint a tejből származót.
Mindezek mellett több mint 45 flavonoidot (gyógyhatású vegyületcsoportot) azonosítottak a fodros kelben, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást adnak a leveleknek, emellett – más keresztesvirágúakhoz hasonlóan – glükozinolátokból is sokat tartalmaz, amelyek a daganatos megbetegedések megelőzésében játszanak szerepet.
Emellett magas rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.
(Fantasztikus tulajdonságai miatt egy amerikai orvos egyenesen azt javasolta, legyen napja a fodros kelnek: http://nationalkaleday.org/)
Kismamák étrendjébe kifejezetten ajánlott bevenni, de a leveles zöldségek napi fogyasztása minden felnőtt számára javasolt.

Tárolás
Hűtőben tároljuk enyhén nedves törlőkendőbe csavarva vagy jól záródó műanyag dobozban. Csak felhasználás előtt mossuk meg.
Elkészítés
A szár és a levél bármilyen ételben helyettesítheti a kelkáposztát. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve egyaránt, de csipszet is süthetünk belőle. Nyersen adhatjuk salátákhoz vagy zöldturmixokhoz. Mivel nyersen a levél elég vastag, kemény, különféle gasztroblogok a „masszírozást” javasolják a fodros kelhez: öntsünk a felszelt levelekre némi olajat, és azt ujjainkkal néhány perc alatt finoman dörzsöljük, masszírozzuk bele a levelekbe, amelyek így megpuhulnak, ami jelentősen növeli élvezeti értéküket.
Mivel gazdag zsírban oldódó vitaminokban, érdemes egy kevés zsiradékkal együtt fogyasztani.

Jonny Bowden és Allison Tannis: 100 egészséges étel kismamáknak


A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése