2013. november 6., szerda

A SÜTŐTÖK

Image courtesy of  Marcus/ FreeDigitalPhotos.net
Narancssárga édesség
A sütőtök roppant változatos külsővel bír, létezik körte alakú narancssárga héjú, nagy kerek, szürke héjú, pirosas, makk alakú, zöld cirmos héjú és még ki tudja, hányféle változat. Húsa csaknem mindig narancssárga, elkészítve finom, krémes, laktató. A mi dobozainkban idén kétféle van és lesz: orange és Hokkaido tök. Az orange fajta narancssárga, néha zöld cirmos héjú, körte alakú fajta, húsa szintén narancssárga, édes ízű. A Hokkaido tök gömbölyű, egészen mély narancssárga, szinte piros színű, húsa szintén narancssárga, édes. Angolul az orange fajtát butternut squash néven, németül Butternusskürbis vagy Birnenkürbis, franciául courge musquée és courge doubeurre, spanyolul pedig zapallo anco néven kereshetitek, a Hokkaido fajtát angolul Red kuri squash vagy Red kuri pumpkin, németül Hokkaidokürbis, franciául pedig  potimarron néven találjátok meg.

Tápanyagok
A sütőtök az egyik legkitűnőbb őszi vitaminforrás. Nem tartalmaz telített zsírokat, koleszterintartalma elhanyagolható, ugyanakkor élelmi rostokban és tápanyagokban gazdag.
Különösen sok karotinoid található benne, amelyek az A-vitamin előanyagai. Egy adag főtt sütőtökből a napi ajánlott mennyiség másfélszeresét is meghaladó A-vitaminhoz jut a szervezetünk. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a bőr és a szem egészségének megőrzésében, és segít a tüdőrák és a szájüregrák megelőzésében.
A sütőtök gazdag B-vitaminokban is, így sok benne a várandósság alatt nélkülözhetetlen, ám egyéb életszakaszokban is fontos, a vérképzést és az anyagcserét segítő folsav; a méregtelenítést segítő riboflavin; a sejtek energia-háztartásában szerepet játszó niacin; az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében és a depresszió megelőzésében fontos szerepet játszó tiamin; az ideg- és immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen B6-vitamin; valamint a szénhidrátok és zsírsavak lebontásában, valamint a stressz megelőzésében szerepet játszó pantoténsav.
C-vitamin-tartalma is jelentős, még főzve és sütve is – húsz dekányi sült vagy főtt sütőtök ebből a vitaminból a napi ajánlott mennyiség 30%-át tartalmazza.
Ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz vasat, cinket, rezet, kalciumot, káliumot és foszfort.
Emellett a sütőtök omega-3 zsírsavakat is tartalmaz – igaz, nem olyan nagy mennyiségben, mint más szupersztár élelmiszerek, viszont kalóriatartalma sokkal alacsonyabb, mint a legtöbb ilyen zsírsavakban gazdag élelmiszeré.
Külön ki kell emelni, hogy magja szintén roppant egészséges, fontos zsírsavakat, élelmi rostokat, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Rendkívül magas a triptofántartalma. A triptofán az alváshoz szükséges neurotranszmitterek előnyaga, mostanában alvászavarok, depresszió és pánikbetegség kezelésére táplálékkiegészítőként is szokás szedni. A szervezet nem tudja előállítani, táplálékkal kell bevinnünk, a tökmag az egyik legkitűnőbb forrása. Emellett a mag zsírtartalmának 75%-át rendkívül egészséges többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavak és az olívaolajban is megtalálható ún. olajsav adja.

Tárolás
Viszonylag hűvös kamrában, pincében hónapokig tárolható.

Elkészítés
Image courtesy of  antpkr/ FreeDigitalPhotos.net
Nálunk elsősorban sütőben vagy kemencében sütve szokás fogyasztani a sütőtököt, emellett azonban számos egyéb felhasználási formája is van: levesek, raguk, pürék, desszertek alapanyaga is lehet.
A karotinoidok zsírban oldódnak, és nyersen kevesebb hasznosul belőlük, mint főve vagy sülve. A sütőtökfélék tápanyagait legjobban párolás során őrizhetjük meg, a legjobb felszívódás pedig passzírozott, homogenizált, pürésített formában érhető el.
A mag elkészítésének legkíméletesebb, azaz a tápanyagokat legjobban megőrző módja az, ha a kikapart, megmosott, megszárított magokat sütőben egy rétegben nem túl nagy hőmérsékleten (kb. 75 fokon) 15-20 perc alatt megpirítjuk.


Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése