2013. november 5., kedd

A SPAGETTITÖK

Isten gyalulta
A spagettitök vagy más néven istengyalulta tök nem meglepő módon a tökfélék családjába tartozik, latinul a Cucurbita pepo var. fastigata névvel illethetjük. Héja sárgás, néha egészen fakó sárga, más fajok esetében élénk narancssárga. Húsa élénk citromsárga vagy narancssárga. Nyersen húsa kemény, hasonló más tökfélék húsához, főzve vagy sütve azonban a zöldséghús spagettire emlékeztető szálakra esik szét. Angolul spaghetti squash, németül Spaghettikürbis, franciául courge spaghetti vagy spaghetti végétal, spanyolul zapallo spaghetti néven kutakodhattok.

Tápanyagok
Tápanyagai közül kiemelendő a kálium, a mangán, a folsav, a C-vitamin, a B6-vitamin, az A-vitamin és a béta-karotin. (Ez utóbbiból a narancssárga húsú fajták többet tartalmaznak, a világosabbak kevesebbet.) Emellett a szemet az időskori betegségek ellen védő luteint és zeaxantint is tartalmaz.

Tárolás
A spagettitök más tökfélékhez hasonlóan jól tárolható, hűvös (10-15 Celsius-fokos) helyen hónapokig is eláll, de szobahőmérsékleten viszonylag hamar romlásnak indul.


Elkészítés
A tök akkor esik szálaira, ha megfőzzük vagy megsütjük. Ezt tehetjük egészben vagy félbe vágva. Ha félbevágjuk, kaparjuk ki a magokat, majd héjával felfelé tegyük be a sütőbe kb. 30-40 percre vagy a mikróba 6-8 percre vagy főzővízbe kb. 20 percre. Majd ha megpuhult, villával szedjük ki a héjból a tökszálakat. Ha egészben főzzük vagy sütjük, akkor szurkáljuk meg a tök héját, és szánjunk a folyamatra több időt.
Fogyaszthatjuk úgy is, mint bármelyik más tökfélét (főzeléknek, levesnek, köretnek), de az alacsony szénhidráttartalmú diétákban szívesen helyettesítik vele a spagettit is. Ilyenkor a tökszálakra halmozzuk a tésztaszószt, mártást.
Magja ugyanúgy fogyasztható pirítva, mint a sütőtöké.

Egyelőre ezek főzőtökös receptek, spagettitökre várjuk az ötleteket!

Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése