2013. november 4., hétfő

Csokis-céklás brownie

Igenis jók a zöldségek a süteményekbe! Itt egy klasszikus River Cottage-os recept némiképp átszabva,
26cm-es kerek tortaformában kisütve. Nagy tepsikhez dupla mennyiség ajánlott.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg finom liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé (min. 70%-os)
  • 12,5 dkg barna cukor (1 dkg még nyugodtan lecsalható belőle, aki nem akarja nagyon édesre)
  • 12,5 dkg puhára főtt cékla nagylyukú reszelőn lereszelve 
  • 1 és fél tojás
  • 1/4 cs sütőpor
  • 1/2 kk őrölt kardamom (kardamomszemek mozsárban összetörve)
  • egy kis marék mogyoró (225 fokos sütőben 3-4 percig sütve-pörkölve)


Elkészítés:

  1. A vajat és a csokoládét gőz fölött lassan megolvasztjuk. 
  2. Robotgéppel a tojást kikerverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajas-csokis keveréket és fakanállal elkeverjük. 
  3. Beledolgozzuk a sütőporral összekevert lisztet, majd a reszelt cékla, a kardamom és a durvára vágott mogyoró kerül bele. Ne keverjük sokáig, csak épphogy összeálljon a massza, melyet kivajazott, belisztezett vagy sütőpapíros tepsiben egyenletesen eloszlatunk. 
  4. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt sül meg. A közepének puhának kell maradnia. 
Mennyei édesség. Délutáni kapuccsínózáshoz vagy egy esti vörösborozáshoz ideális desszert. Kipróbáltuk:)

Javaslatok: ha valaki idegenkedik a kardamomtól, hagyja ki, vagy óvatosan tegyen belőle, mert már
egy pici is igazán pikáns ízt ad neki, szerintem érdemes kipróbálni. A mogyoró is kihagyható, mert
egyesek szerint a brownie-ba nem való. Nekem igen, különösen így, hogy előtte megpörköltem;
karakteresebb lett az íze és ropogós lett, jól harmonizált a csokoládés-céklás ízhez.

Forrás:
Kis Detti, a következők alapján:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/nov/08/chocolate-fruit-brownies-recipe
http://lelekkonyha.blogspot.hu/2011/10/ceklabol-sutemeny.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése