2013. november 12., kedd

A FEJES KÁPOSZTA

Image courtesy of  pakorn/ FreeDigitalPhotos.net
 Az édes fejes
A fejes káposzta a keresztesvirágúak rendjébe, azon belül a káposztafélék családjába tartozik, világszerte elterjedt, közkedvelt alapélelmiszer. A magyar konyha a középkor óta használja, fontos szerepet tölt be táplálkozásunkban. Angolul white cabbage, németül Weißkohl vagy Weiskraut, franciául chou blanc, spanyolul repollo, olaszul pedig cavolo néven kutakodhattok.



Tápanyagok
A káposztában köztudottan kiemelkedően sok C-vitamin található, a C-vitamin azonban igen érzékeny vitamin, így a tányérunkra kerülő káposzta C-vitamin-tartalma nagyban függ attól, hogyan tároltuk, majd hogyan készítettük el a zöldséget.
Ritkábban esik szó róla, de a káposzta kitűnő K-vitamin-forrás is: akár nyersen, párolva, sütve vagy főzve fogyasztjuk, nagy mennyiségű K-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket: 10 dkg káposztából az elkészítés módjától függően a napi ajánlott mennyiség 100-150 százalékához jutunk. Egyéb vitaminjai közül a B6-, B1-vitamint és a folsavat érdemes kiemelni.
Ásványi anyagok közül mangánt, molibdén, káliumot és kalciumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.
Gazdag ballasztanyag-tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, béltisztító hatású. A többi keresztesvirágúhoz hasonlóan jótékonyan hat a máj működésére, és serkenti a rákkeltő anyagok lebontását. Gyógyító hatása elsősorban kénvegyületeinek, jód- és klórtartalmának köszönhető.
A fejes káposzta talán némileg meglepő módon egyféle omega-3 zsírsavat, ún. alfa-linolénsavat is tartalmaz, méghozzá kalóriatartalmához viszonyítva meglehetősen sokat. Az alfa-linolénsav (a többi omega-3 zsírsavhoz hasonlóan) fontos szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében.


Tárolás
Hűtőszekrényben tároljuk, lehetőleg egészben.

Image courtesy of  James Barker/ FreeDigitalPhotos.net
Elkészítés
A magyar konyha (más nemzetek konyhájához hasonlóan) rendkívül sokféleképpen használja a káposztát: nyersen, főzve, sütve, savanyítva. Vitamin- és tápanyagtartalma nyersen érvényesül a legjobban, koleszterincsökkentő hatása viszont rövid párolás után jobban érvényesül. Hosszú ideig tartó főzés során azonban a káposzta tápanyagainak nagy része megsemmisül.

A savanyítás kiváló módszer a káposzta vitamintartalmának megőrzésére, a savanyú káposzta az egyik legkitűnőbb téli vitaminforrásunk, és a savanyítás nem csak a C-vitamint őrzi meg, hanem a káposzta többi tápanyagának nagy részét is.

A káposztából káposztalé is készíthető, amit a természetgyógyászatban előszeretettel használnak emésztési panaszokra, méregtelenítő kúrákban, a bélflóra helyreállítására.
A káposzta sokaknál puffadást okoz, a puffadásos tüneteket enyhíthetjük, ha a káposztát köménymaggal együtt készítjük el.


Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése