2013. november 11., hétfő

A SÁRGARÉPA

A megszelídített murok
Sárgarépát az ókor óta termesztenek, édes íze, gazdag tápanyagtartalma miatt a világ minden táján szívesen használják. Az ernyősvirágzatúak rendjébe, a zellerfélék családjába tartozik, elsősorban megvastagodott gyökerét fogyasztjuk. Tavasszal több nép konyhája a friss leveleket is felhasználja. Ősi formája, a vadmurok ma is előfordul a réteken. A gyökér színe jellemzően narancssárga, de léteznek citromsárga és egészen piros fajok is. A gyökér formája is igen sokféle lehet, vannak gömbölyű, kerek végű, hegyes gyökerű fajok is. Angolul carrot, németül Karotte vagy Mohrrübe, franciául carotte, spanyolul zanahoria, olaszul pedig carota néven találjátok meg.

Tápanyagok
A gyökér
A sárgarépa az egyik legtáplálóbb zöldségünk. Narancssárga színe karotinok jelenlétéről árulkodik, és valóban: a sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít. Csupán 10 dkg répából a napi ajánlott A-vitamin-mennyiség háromszorosához juthatunk.
A sárgarépa gazdag emellett B-vitaminokban, K-, C- és E-vitaminban.
Ásványianyag-tartalma jelentős, tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot. 2-3 dl sárgarépalé fedezi napi ásványianyag-szükségletünk nagy részét.
Kiváló élelmirost-forrás, így segít karban tartani az emésztőrendszert és normalizálni a vércukor-szintet.
A vitaminokon és ásványi anyagokon kívül egyéb antioxidánsokat és tápanyagokat is tartalmaz, amelyek immunerősítő, rákmegelőző hatását kutatások igazolták.

A levélzet
A sárgarépa levélzete nyersen (pl. salátákba keverve) és párolva, főzve egyaránt fogyasztható. Más zöld levelekhez hasonlóan kimagaslóan sok C- és K-vitamint tartalmaz, emellett káliumban és kalciumban gazdag.


Tárolás
A répa zöldjét vágjuk le, és külön tároljuk, mert elvonja a nedvességet a gyökértől.
Hűvös kamrában, hűtőszekrényben jól záródó műanyag dobozban vagy zacskóban hosszú hetekig tárolható, sőt tápanyagainak nagy részét a tárolás alatt is megőrzi.
Ne tároljuk együtt almával, körtével, banánnal, burgonyával, mivel ezek etiléngázt választanak ki, ami a répát keserű ízűvé teszi.

Elkészítés
Nyersen több vitaminhoz és élelmi rosthoz jutunk belőle, sütve vagy főzve pedig több karotint és antioxidánst tud hasznosítani a szervezetünk. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, érdemes a főtt vagy sült répát egy kevés zsiradékkal együtt fogyasztani.
Nyersen fogyasztva úgy növelhetjük a béta-karotin hasznosulását, ha répalevet készítünk.
A legfontosabb tápanyagok a répa héjában és közvetlenül a héj alatt találhatók.
Biogazdaságból származó répát ezért érdemes a lehető legvékonyabban vagy egyáltalán nem meghámozni – csak mossuk, dörzsöljük le róla a földet.


Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése