Olyan finoman illatozik a konyhában ez a zacskónyi bodzavirág, ami ma érkezett hozzánk. Annyira adott, hogy szörppé lényegüljön át...de most inkább mégsem! A férjem ötlete volt, hogy rakjuk mézbe. Azonnal utána is olvastam, és annyi gasztroblogon dicsérik a bodzavirággal ízesített mézet, hogy ezt ki kellett próbálnom! A végeredményre természetesen egy picit várni kell majd, türelmünktől függően. Legalább 1 órát, de jobb ha néhány napot, esetleg egy hetet, pihentetjük az üvegbe (és mézbe) zárt csodát.
Hozzávalók:
- egy befőttes üveg
- egy szép üveg (pl. csatos)
- minőségi méz (nálam akác) (esetleg agávé szirup vegánoknak)
- olló
- egy kis pihentetés (egy hét)
- egy kis fehér abrosz/vászon/konyharuha
- szűrő
- A bodzavirágról leszedegetjük a rovarokat. Megtisztítjuk az egyéb látványos szennyeződéstől.
- Helyezzük rácsos felületre az ollóval levágott virágokat, szárral felfelé. Alá terítsünk egy fehér konyharuhát, és hagyjuk itt egy kis időre, hogy a rovarok szépen lemásszanak a virágszirmokról.
- A száraz virágokat helyezzük egy üvegbe, majd öntsünk rá úgy mézet, hogy teljesen ellepje.
- Egy pálcával kavarjuk meg alaposan, hogy a légbuborékok távozhassanak.
- Fedjük be egy kis vászonból készült anyagdarabbal, majd pihentessük legalább egy hétig (a konyhapulton, ablakban, stb.).
- Egy hét után szűrjük át egy szép üvegbe.
- Élvezzük limonádéban, süteményekben, teában vagy csak úgy önmagában kanalazva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése