Jen vitte ezt a finomságot a múlt hétvégi találkozóra. A receptben szereplő tésztamennyiség nem volt elég, azt duplázni érdemes.
Hozzávalók
Hozzávalók
- A tésztához:
- 250g liszt
- csipetnyi tengeri só
- 125g hideg sózatlan vaj, kis kockákra vágva
- kb. 75 ml hideg tej
- A töltelékhez:
- 350 g spenót, szárak nélkül
- 1 evőkanál repce- vagy olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 125 g lágy kecskesajt vagy ricotta sajt
- 50 g parmezán, finomra reszelve (elhagyható)
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 marék kakukkfű (citromos kakukkfűvel különösen finom), felaprítva
- 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj (elhagyható)
- 1 tojás, kissé felverve
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- A tésztához a lisztet és a sót összeszitáljuk, vagy konyhai robotgépben átforgatva gyorsan elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és ujjbeggyel elmorzsoljuk a lisztben, vagy konyhai robotgépben összekeverjük, hogy finom, kenyérmorzsára emlékeztető keveréket kapjunk. Apránként hozzákeverjük a hideg tejet, épp csak annyit, hogy a tészta összeálljon, majd kiborítjuk a munkalapra, röviden átgyúrjuk, és labdát formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fok-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy tapadásmentes lappal.
- A töltelékhez megmossuk a spenótot, majd lábosba tesszük. Ne adjunk hozzá vizet, elég, amennyi a levelekre tapadt. Lefedjük az edényt, és közepes lángon, a saját gőzében megfonnyasztjuk a spenótot, hogy a levelek összeessenek. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük. Amikor kissé kihűlt, kézzel kipréseljük belőle a nedvességet, majd összevágjuk.
- Közben serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, és 10 percig pároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, amíg megpuhul, és üveges lesz. Hozzákeverjük az összevágott spenótot, és hagyjuk kihűlni.
- A spenótos keveréket tálba borítjuk, hozzáadjuk a kecskesajtot vagy a ricottát a parmezánnal, a szerecsendiót, a kakukkfüvet, a citromhéjat, a felvert tojás felét, sok sót, borsót. Alaposan összekeverjük.
- A tésztát 26x39 cm-es, 3mm vékony téglalappá nyújtjuk, és felvágjuk hat, 13 cm oldalú négyzetre. A széleit megkenjük kevés vízzel. A spenótos keveréket elosztjuk a lapocskák között, a tésztát átlósan ráhajtjuk a töltelékre, és a széleket összecsípjük.
- A csomagokat megkenjük a maradék felvert tojással, és késsel mindegyik tetején bemetszést ejtünk. A csomagokat áttesszük az előkészített tepsibe, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A töltött táskák melegen és hidegen is tálalhatók.
Forrás: River Cottage: Zöldséget minden napra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése