2015. május 16., szombat

Spenótos kakukkfüves töltött táska

Jen vitte ezt a finomságot a múlt hétvégi találkozóra. A receptben szereplő tésztamennyiség nem volt elég, azt duplázni érdemes.

Hozzávalók
  • A tésztához: 
    • 250g liszt
    • csipetnyi tengeri só
    • 125g hideg sózatlan vaj, kis kockákra vágva
    • kb. 75 ml hideg tej
  • A töltelékhez: 
    • 350 g spenót, szárak nélkül 
    • 1 evőkanál repce- vagy olívaolaj 
    • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva 
    • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva 
    • 125 g lágy kecskesajt vagy ricotta sajt 
    • 50 g parmezán, finomra reszelve (elhagyható) 
    • csipetnyi frissen reszelt szerecsendió 
    • 1 marék kakukkfű (citromos kakukkfűvel különösen finom), felaprítva 
    • 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj (elhagyható) 
    • 1 tojás, kissé felverve 
    • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkész­ítés
  1. A tésztához a lisztet és a sót összeszitáljuk, vagy konyhai robotgépben átforgatva gyorsan elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és ujjbeggyel elmorzsoljuk a lisztben, vagy konyhai robotgépben összekeverjük, hogy finom, kenyérmorzsára emlékeztető keveréket kapjunk. Apránként hozzákeverjük a hideg tejet, épp csak annyit, hogy a tészta összeálljon, majd kiborítjuk a munkalapra, röviden átgyúrjuk, és labdát formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. 
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fok-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy tapadásmentes lappal. 
  3.  A töltelékhez megmossuk a spenótot, majd lábosba tesszük. Ne adjunk hozzá vizet, elég, amennyi a levelekre tapadt. Lefedjük az edényt, és közepes lángon, a saját gőzében megfonnyasztjuk a spenótot, hogy a levelek összeessenek. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük. Amikor kissé kihűlt, kézzel kipréseljük belőle a nedvességet, majd összevágjuk. 
  4. Közben serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, és 10 percig pároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, amíg megpuhul, és üveges lesz. Hozzákeverjük az összevágott spenótot, és hagyjuk kihűlni. 
  5. A spenótos keveréket tálba borítjuk, hozzáadjuk a kecskesajtot vagy a ricottát a parmezánnal, a szerecsendiót, a kakukkfüvet, a citromhéjat, a felvert tojás felét, sok sót, borsót. Alaposan összekeverjük. 
  6. A tésztát 26x39 cm-es, 3mm vékony téglalappá nyújtjuk, és felvágjuk hat, 13 cm oldalú négyzetre. A széleit megkenjük kevés vízzel. A spenótos keveréket elosztjuk a lapocskák között, a tésztát átlósan ráhajtjuk a töltelékre, és a széleket összecsípjük.
  7. A csomagokat megkenjük a maradék felvert tojással, és késsel mindegyik tetején bemetszést ejtünk. A csomagokat áttesszük az előkészített tepsibe, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A töltött táskák melegen és hidegen is tálalhatók.
Forrás: River Cottage: Zöldséget minden napra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése