Ezt a pitét vittem az idei tanyalátogatásra.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg búzaliszt
- 1 tojás
- 3 ek hideg víz
- 1 csipet só
- 12 dkg jéghideg vaj
- oregánó
A masszához:
- 5-6 spárgasíp
- kb. 4-5 ek dinsztelt spenót
- 3-4 tojás
- 1 dl bio rizstejszín
- só
- bors
- napraforgómag a tetejére
- zöldfűszerek ízlés szerint: oregánó, kakukkfű, borsikafű és rozmaring
Elkészítés:
- A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
- A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
- A tejet (rizstejszínt) és a tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a spenótot. Jól eldolgozzuk a masszát. Ízesítjük.
- A megsült tésztára helyezzük megtisztított nyers spárgasípokat, majd mindezt nyakon öntjük a folyékony masszával. Mehet is a sütőbe.
- Akkor sem kell aggódni, ha mégis véletlenül kifolyik a massza. Szépen megsül majd.
- A pitét 180 fokon, 30 percig sütjük.
- Mikor már kellően megszilárdult a massza, magokkal (vagy sajttal) megszórjuk. Természetesen ez a lépés elhagyható.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése