2015. május 10., vasárnap

Zsuzsa spenótos-spárgás pitéje

Ezt a pitét vittem az idei tanyalátogatásra.


Hozzávalók:


A tésztához:
  • 25 dkg búzaliszt
  • 1 tojás
  • 3 ek hideg víz
  • 1 csipet só
  • 12 dkg jéghideg vaj
  • oregánó
A masszához:
    • 5-6 spárgasíp
    • kb. 4-5 ek dinsztelt spenót
    • 3-4 tojás
    • 1 dl bio rizstejszín
    • bors
    • napraforgómag a tetejére
    • zöldfűszerek ízlés szerint: oregánó, kakukkfű, borsikafű és rozmaring
      Elkészítés:
      1. A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
      2. A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
      3. A tejet (rizstejszínt) és a tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a spenótot. Jól eldolgozzuk a masszát. Ízesítjük.
      4. A megsült tésztára helyezzük megtisztított nyers spárgasípokat, majd mindezt nyakon öntjük a folyékony masszával. Mehet is a sütőbe.
      5. Akkor sem kell aggódni, ha mégis véletlenül kifolyik a massza. Szépen megsül majd.
      6. A pitét 180 fokon, 30 percig sütjük.
      7. Mikor már kellően megszilárdult a massza, magokkal (vagy sajttal) megszórjuk. Természetesen ez a lépés elhagyható.
      Forrás: Lengyel Zsuzsa

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése