Jó gazdasszonyunk mindig hangoztatja, hogy azok a zöld levelek is bátran
felhasználhatók a főzésben, amelyeket még sosem kóstoltunk. Nekem
eltartott egy ideig, amíg főzni kezdtem a dobozban található zöldségek
leveleivel, de mára kitapasztaltam, hogy a céklalevél például nagyon
finom ízt ad a különféle gabonaköreteknek. íme egy variáció:
Hozzávalók személyenként
Elkészítés
Hozzávalók személyenként
- 1/2 fej kisebb vöröshagyma vagy 1 nagyobb újhagyma zöldjével együtt
- 2 gerezd fokhagyma vagy 1/2 fej új fokhagyma
- 6-7 egészséges céklalevél
- 3 dkg hajdina
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés
- A hagymá(ka)t ízlés szerint felaprítjuk, ha új fokhagymát használunk, akkor azt is.
- A céklaleveleket alapos mosás után előbb félbe, majd centi vastag csíkokra vágjuk.
- A hajdinát háromszoros vízben kevés sóval puhára főzzük.
- Olívaolajon megdinszteljük a hagymákat (vagy ha nincs új fokhagyma, akkor előbb a hagymát, aztán hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket).
- Amikor a hagymák átpárolódtak, hozzáadjuk a serpenyőhöz a céklaleveleket, és épp csak addig pároljuk őket, amíg összeesnek, alig egy percig. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megfőtt hajdinát, alaposan elkeverjük.
- Remek köret különféle fasírtok vagy zöldségpuffancsok mellé.
Inspiráció innen: http://chefinyou.com/ 2012/04/beet-greens/ (Dudik Éva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése