2015. május 22., péntek

Hajdina hagymával, céklalevéllel

Jó gazdasszonyunk mindig hangoztatja, hogy azok a zöld levelek is bátran felhasználhatók a főzésben, amelyeket még sosem kóstoltunk. Nekem eltartott egy ideig, amíg főzni kezdtem a dobozban található zöldségek leveleivel, de mára kitapasztaltam, hogy a céklalevél például nagyon finom ízt ad a különféle gabonaköreteknek. íme egy variáció:

Hozzávalók személyenként
  • 1/2 fej kisebb vöröshagyma vagy 1 nagyobb újhagyma zöldjével együtt 
  • 2 gerezd fokhagyma vagy 1/2 fej új fokhagyma 
  • 6-7 egészséges céklalevél 
  • 3 dkg hajdina 
  • só, bors 
  • olívaolaj

Elkész­ítés
  1. A hagymá(ka)t ízlés szerint felaprítjuk, ha új fokhagymát használunk, akkor azt is.
  2. A céklaleveleket alapos mosás után előbb félbe, majd centi vastag csíkokra vágjuk.
  3. A hajdinát háromszoros vízben kevés sóval puhára főzzük.
  4. Olívaolajon megdinszteljük a hagymákat (vagy ha nincs új fokhagyma, akkor előbb a hagymát, aztán hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket).
  5. Amikor a hagymák átpárolódtak, hozzáadjuk a serpenyőhöz a céklaleveleket, és épp csak addig pároljuk őket, amíg összeesnek, alig egy percig. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megfőtt hajdinát, alaposan elkeverjük.
  6. Remek köret különféle fasírtok vagy zöldségpuffancsok mellé.
Inspiráció innen: http://chefinyou.com/2012/04/beet-greens/ (Dudik Éva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése