2013. május 29., szerda

Fougasse (francia "perec")

házi kenyér gránit gránitlap fougasse francia perecHozzávalók:
  • 250g liszt (bl-55 / type 550)
  • 5g friss élesztő
  • 1tk só
  • 175ml víz
  • liszt kinyújtáshoz

Elkészítés:
  1. Szitáljuk le a lisztet egy edénybe. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá a vizet. Kavarjuk el a tálban a hozzávalókat, amíg össze nem áll a ragacsos massza. Tegyük ezután egy tiszta (azaz nem lisztes!) munkafelületre a tésztát és hajtogatással addig dolgozzunk, míg szépen le nem válik a munkafelületről a tészta. Hajtsuk gömbbé, lisztezzük be enyhén, tegyük egy tálba és egy meleg helyen lefedve hagyjuk kb. 1 órán át pihenni.
  2. Szaggassunk 3 egyforma méretű golyót a tésztából és konyharuhával lefedve hagyjuk további 5 percig pihenni. Egy belisztezett munkafelületen óvatosan húzzuk a golyókat egyesével ovális / háromszög alakúra és lisztezzük be alaposan a korongokat. Vágjuk be hosszan a közepét, majd vágjunk 3-3 lyukat a bal és jobb felébe is. Ujjainkkal rendesen húzzuk szét a lyukakat, hogy a sütőben nehogy összenőjenek.
  3. Permetezzük be vízzel a 250-270°C-ra előmelegített sütő falait. Helyezzük a tésztákat egymás után (sütő méretétől függően kettesével, vagy mind a hármat egyszerre) a forró gránitlapra vagy vastag tepsire. Permetezzük be ismét vízzel a sütő falait, hogy szép kérget kapjunk és csukjuk be a sütő ajtaját. Kb. 12-15 perc alatt süssük ropogós barnára a kenyereket. Sütés után vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni.
Tipp: Nagyon jól befagyasztható. Ehhez süssük 6-8 percig a fent leírt módon, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni és fagyasztós zacskókba téve rakjuk a fagyasztóba. Amikor frissen meg akarjuk sütni, tegyük a fagyasztóból közvetlenül a 220°C-os sütőbe és 10-12 perc alatt süssük ropogós barnára.

Forrás:
Nagy Róbert
http://www.kiserletikonyha.hu/2009/05/fougasse.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése