2013. május 29., szerda

Spárgapestoval töltött bucik (apró kenyérfalatok)

házi kenyér gránit gránitlap buci spárgapesto spárga pesto pesztó nasiHozzávalók:
  • 500g liszt (bl-55 / type 550)
  • 10g friss élesztő
  • 1,5-2tk só
  • 350ml víz
  • liszt kinyújtáshoz
  • 150ml spárgapesto (ld. receptjét)
Elkészítés:
  1. Szitáljuk le a lisztet egy edénybe. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá a vizet. Kavarjuk el a tálban a hozzávalókat, amíg össze nem áll a ragacsos massza. Tegyük ezután egy tiszta (azaz nem lisztes!) munkafelületre a tésztát és hajtogatással addig dolgozzunk, míg szépen le nem válik a munkafelületről a tészta. Hajtsuk gömbbé, lisztezzük be enyhén, tegyük egy tálba és egy meleg helyen lefedve hagyjuk kb. 1 órán át pihenni.
  2. Szaggassunk 5 egyforma méretű golyót a tésztából. Egy belisztezett munkafelületen tenyerünkkel nyomjuk a golyókat egyesével ovális alakúra. Ezután hosszában hajtsuk be a jobb, majd a bal oldalát a tésztának és hajtsuk félbe. Vágjuk a csíkokat 6 egyforma részre és óvatosan kicsit görgessük, hogy összesen 30 kis tésztagolyót kapjunk. Szórjuk meg liszttel a tésztát és konyharuhával lefedve hagyjuk további 15 percen át pihenni egy meleg helyen.
  3. Ujjunkkal fúrjunk egy kis mélyedést a golyókba és tegyünk 1-1tk spárgapestot az üregekbe. Konyharuhával lefedve hagyjuk további 45 percen át pihenni a tésztát egy meleg helyen.
  4. Permetezzük be vízzel a 250-270°C-ra előmelegített sütő falait. Helyezzük a golyókat a forró gránitlapra vagy vastag tepsire. Permetezzük be ismét vízzel a sütő falait, hogy szép kérget kapjunk és csukjuk be a sütő ajtaját. Kb. 12-15 perc alatt süssük ropogós barnára a kenyereket. Sütés után vegyük ki a sütőből a bucikat és hagyjuk langyosra hűlni.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése