2013. május 2., csütörtök

Jön a csicsóka!

Mit kell tudni a csicsókáról? - Bálint gazda szerint:
  1. A csicsóka diabetikus alapanyag, hiszen olyan anyagokat tartalmaz (inulin, polifruktozán), amelyekből keletkező fruktóz a répacukorral szemben gyorsabban bomlik le. Könnyebben emészthető.
  2. Bálint gazda azt is tanácsolja, hogy áztassuk vízbe a gumókat elkészítés előtt, és így megszabadulhatunk a csicsóka édeskés ízétől.
  3. Tároljuk alacsony hőmérsékleten, nyirkosabb helyen, hogy ne fonnyadjon meg (pl. nyirkos homokban).
  4. Elkészítése hasonló a burgonyáéhoz, azaz levest, salátát készíthetünk belőle. Kirántható, süthető, párolható.
  5. Viszonylag nehéz tisztítani a durva, dudoros külseje miatt.
  6. Külföldi oldalakon ezeken a neveken találhatjátok meg a csicsókát: Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple or topinambour.
Néhány csicsókás receptet találhattok a nosalty-n is: http://www.nosalty.hu/alapanyag/csicsoka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése